Agricultura românească a primit, în 2011, peste 2,2 miliarde de euro din fonduri europene, la care se mai adaugă alte 500 de milioane de euro de la bugetul de stat, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
„Estimăm că până la finele lunii decembrie 2011 sectorul va atrage 2,2 miliarde de euro numai din fonduri europene, fiind sectorul care a primit cel mai mult. De asemenea, de la buget ne ducem cu o sumă de peste 500 de milioane de euro cu tot ceea ce înseamnă plăţi complementare directe pe suprafaţă sau subvenţii pentru animale”, a spus Tabără.
Acesta a precizat că este pentru prima dată când MADR nu intră cu datorii pe bugetul anului 2012.
„După ani buni, în 2011 este pentru prima dată când nu intrăm cu datorii pe bugetul lui 2012. Dacă anul trecut aveam datorii de 150 milioane de lei, acum avem chiar o anticipaţie. Plătim din bugetul lui 2011 circa 106 milioane de lei pentru CNDP-urile pe suprafaţă, respectiv acei 32,42 euro pe hectar, iar asta înseamnă eliminarea unei presiuni care se făcea cu aceste datorii ale anului anterior asupra bugetului din anul curent”, a subliniat Tabără.
Pentru anul 2012 schemele de finanţare aplicate din bugetul MADR vizează subvenţionarea accizei la motorina utilizată în agricultură cu 380,9 milioane de lei, subvenţiile pentru bunăstarea păsărilor şi porcilor, în sumă de 350 milioane lei, dar şi un sprijin pentru asigurarea producţie agricole, de 42,5 milioane de lei. Acesta se referă la subvenţionarea unei prime de asigurare, circa 70% pentru poliţele care prevăd acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile şi circa 50% pentru pentru alte pierderi cauzate de boli ale animalelor sau plantelor. De asemenea, se acorda subvenţii pentru sectorul animal de peste un miliard de lei pentru sectorul ovine/caprine şi bovine, dar şi pentru ameliorarea raselor de animale (21 milioane lei), certificate de depozite (5,48 milioane lei) şi ecarisaj (5,8 milioane lei).
Avansul acordat de UE în 2012 pentru finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 (PNDR) şi Programului Operaţional de Pescuit (POP) este de 5,9 miliarde lei.