17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAgricultura a crescut cu 19,4% pe seama granelor

Agricultura a crescut cu 19,4% pe seama granelor

» Productia animala a stagnat, iar serviciile agricole au scazut cu 8,2%.

» Cresterea productiei nu s-a simtit in conturi, sustin fermierii.

» Romania are nevoie de triplarea subventiilor pentru a supravietui crizei.

Desi majoritatea agricultorilor preconizau un an foarte bun din punctul de vedere al productiei, 2008 s-a dovedit a fi "un pic mai bun decat un an foarte prost, adica 2007", ne-a spus Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
Datele publicate ieri de institutul de statistica au confirmat temerile fermierilor, deoarece cresterea productiei agricole cu 19,4% se bizuie aproape exclusiv pe recolta de grane, in timp, productia animala a stagnat, iar serviciile au scazut in primele noua luni ale anului, comparativ cu acelasi interval din 2007.

"Singura crestere s-a inregistrat pe componenta productiei vegetale, care a avansat cu aproape 33% in intervalul ianuarie-septembrie 2008 fata de intervalul echivalent din 2007, urcarea estimata pe tot anul fiind de 32,2%", a explicat Virgil Voineagu, presedintele INS.
Anul curent a insemnat un an foarte bun din perspectiva productiei, zonele care s-au evidentiat cel mai bine fiind cele din vestul tarii, in principal datorita conditiilor climaterice favorabile, a mai spus Cucu.
Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), care spune ca "productia in anul 2008 a fost cu 25-30% peste cea din 2007, insa din punct de vedere valoric, cea de anul trecut a fost la nivelul anului curent, poate un pic mai mare".

 

Agricultura autohtona s-a dovedit a fi un insucces, in mare parte din cauza politicilor agricole gresite si subventiilor neacordate la timp, spune presedintele LAPAR, care atrage atentia si asupra faptului ca preturile la majoritatea cerealelor, in special cel al graului, au urmat o tendita descendenta accentuata. Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), care spune ca "productia in anul 2008 a fost cu 25-30% peste cea din 2007, insa din punct de vedere valoric, cea de anul trecut a fost la nivelul anului curent, poate un pic mai mare".

O alta problema care a pus piedici mari agriculturii romanesti au reprezentat-o subventiile foarte mici primite de fermierii autohtoni, fata de cele primite de colegii lor din alte state din Uniunea Europeana. "Piata romaneasca este destul de dura, iar noi nu ne putem lupta cu francezii, care au subventii triple", a mai spus Matei. In acelasi timp, agricultura romaneasca a fost lovita puternic si de criza, iar acest lucru va fi destul de evident mai ales anul viitor. "Oamenii nu mai au bani de seminte sau de ingrasaminte, nu au reusit nici sa-si vanda marfa, iar preturile la cereale au scazut mult. In conditiile acestea, vom resimti puternic efectele crizei anul viitor", a spus Dan Botanoiu, directorul executiv al FNPAR. Loviti de criza sunt si producatorii de ingrasaminte din Romania, in special compania Interagro, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae.

 

El sustine ca "fermierii nu au mai primit vreo finantare de la mijlocul verii pana in prezent, iar Interagro a vandut doar 3% din productie". "Astfel, am decis sa disponibilizam 4.500 de angajati de la fabricile de ingrasaminte din grup si inca 500 de salariati din agricultura si alte domenii de activitate", ne-a spus Niculae.

» Serviciile agricole scad
Productia animala a stagnat fata de anul trecut, avansul inregistrat fiind nesemnificativ, de 0,5% in primele noua luni din 2008 fata de aceeasi perioada din 2007. "Serviciile agricole au inregistrat o scadere, cu 8,2%, atat in primele noua luni, cat si pe intreg anul 2008, in conditiile in care seceta de anul trecut a dus la o utilizare mai mare a irigatiilor, astfel ca anul acesta, cand vremea a fost favorabila, consumul de servicii agricole a fost mai mic", a explicat Voineagu.

Cele mai citite

Dosar penal după ce o poartă metalică de pe un teren de sport a căzut peste un copil

Polițiștii din Alba au deschis un dosar penal după un incident petrecut pe terenul de sport al unei școli din Alba Iulia, unde o...

Dosar penal după ce o poartă metalică de pe un teren de sport a căzut peste un copil

Polițiștii din Alba au deschis un dosar penal după un incident petrecut pe terenul de sport al unei școli din Alba Iulia, unde o...

Furia vocilor franceze zguduie Palatul Elysee. Mii de protestatari contestă numirea noului premier

Organizatorii au declarat că, sâmbătă, aproximativ 300.000 de persoane au manifestat pașnic în toată Franța Partidele de stânga îl acuză pe Macron că ignoră rezultatele...
Ultima oră
Pe aceeași temă