Reprezentanţii organizaţiilor profesionale ale agricultorilor susţin că „vremea nefavorabilă şi contextul internaţional” vor majora preţurile la alimente cu 3-5%. Preţurile la alimente ar putea creşte în următoarele două-trei luni. Agricultorii reclamă de asemenea, că majorările de preţuri se datorează şi lipsei de „strategii coerente” a Ministerului Agriculturii şi au solicitat demisia ministrului Valeriu Tabără.
Plafonari, nu majorări
Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea ne-a declarat că „nu ar exista o motivaţie pentru scumpiri în perioada următoare”, eventual, din toamnă s-ar putea discuta, în funcţie de recoltă, de majorări de preţuri.
„În industra cărnii, procesatorii au fost nevoitţi să facă unele majorări, 5-8%. O parte din procesatori au aplicat deja majorările, alţii urmează să o facă. Însă aceste majorări sunt ca urmare a majorării preţului la materia primă (de exemplu grâu), încă de anul trecut. De eventuale scumpiri am putea discuta după recoltă, în toamnă. Piaţa deja nu poate absorbi alte scumpiri, puterea de cumpărare e scăzută. Preţurile se vor plafona în perioada următoare, nu vor fi creşteri.”, ne-a declarat Sorin Minea.
Anunţarea unor majorări de preţuri, nesusţinte prin argumente pot forţa însă creşteri de preţuri pe piaţă, spun specialiştii.
Importuri mari
„Pot exista situaţii în care comercianţii ar putea profita de astfel de anunţuri. Pot apărea unele speculaţii nedorite, creşteri artificiale de preţuri. Eu nu cred că vor urma scumpiri în perioada următoare. Preţurile la noi sunt mai puţin influenţate de producţia autohtonă, pentru că importurile sunt în continuare foarte mari. Dacă vor fi efecte ale secetei în Europa, pentru producătorii de la noi va fi bine pentru că vor avea ce vinde afară, la preţuri care se practică în UE”, a mai precizat preşedintele Romalimenta.
De asemenea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară apreciază că tot eventual după recoltă am putea şti cu siguranţă dacă vor fi majorări de preţuri la alimente.
„Există într-adevăr întârzieri ale vegetaţiei la legume şi fructe. Dar, vegetaţia întărziată nu presupune încă o producţie mult mai scăzută. În plus, situaţia nu se poate extrapola pentru legumele din sere care umplu acum pieţele. În schimb, sunt de acord cu agricultorii care susţin că ministerul Agriculturii nu are un plan serios de măsuri pentru agricultură”, a declarat Dragoş Frumosu.
Pierderi de recoltă
Specialiştii de la Institutul de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti consideră că vegetaţia întârziată nu va diminua recolta de fructe, iar la cereale e posibil să apară unele pierderi de recoltă însă nu pot fi apreciate corect acum.
Reprezentanţii ministerului Agriculturii şi alte autorităţi au reacţionat, de asemenea, la afirmaţiile producătorilor agricoli. Secretarul de stat în ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu a precizat că nu sunt argumente care să suţină scumpiri ale produselor alimentare în perioada următoare.
„E prematur să discutăm de pierderi mari la unele culturi. Nu sunt nici justificări pentru creşteri de preţuri la alimente în perioada următoare. Agricutura României poate hrăni 80 de milioane de oameni”, a precizat Adrian Rădulescu.