11 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăAfacerile intermediarilor

Afacerile intermediarilor

Dupa cum a declarat presedintele Basescu dupa terminarea sedintei CSAT de miercuri ca i s-a solicitat ministrului Economiei, Codrut Seres, sa publice contractele din domeniul energetic cu probleme, ne-am gandit sa-i reamintim ministrului cateva dintre contractele asupra carora planeaza multe semne de intrebare ca nu cumva sa "invoce", mai tarziu, o scapare de memorie. Avem in vedere insa o distinctie clara intre contractele de privatizare gen Petrom, Electrica sau Distrigaz, si cele de genul prieteniilor politice pe care le implica contractele de intermediere a cumpararii de energie ieftina sau cele din sectorul carbonifer.
Probabil, multi dintre reprezentantii CSAT, cativa dintre ei legati destul de bine de cele doua aspecte amintite mai sus, se gandesc deja unde va lovi mai tare firul acestor dezvaluiri, avand in vedere ca acestea trebuie sa includa firma, actionarii si toate prevederile contractului. Lectura placuta:

– Scandalul energiei ieftine de la complexurile Turceni si Rovinari:

– SC Grivco – contract cu complexul Turceni in valoare de 31,388 milioane euro.
Actionarii principali: Dan Voiculescu – 77,5%, Gheorghe Anca Raluca – 10%, Mihai Lazar – 10%, Voiculescu Corina Mirela – 1,75%.
– SC Greeen Energy SRL: contract de 25 milioane euro cu Turceni. Actionari principali: Stefan Gabriel – 40% (fiul celebrului Pinalti din fotbal, care acum este primarul liberal al orasului Piatra Nemt) si Andrei Usuresc, Dragoi Alexandru, Lucian Badescu, fiecare cu cate 20% din actiuni. Despre toti trei se vorbeste ca sunt foarte apropiati de Teodor Stolojan.
– Energy Holding: a incheiat doua contracte in valoare de 193 milioane euro cu Turceni si Rovinari. Actionari: Dan Buzainu cu 95% (finul fostului ministru al MEC, Dan Ioan Popescu, dar care, pentru linistea sa, si-a instrainat de ochii lumii actiunile, si SC Atell Investment Ltd 5%.
– Romelectro: doua contracte cu Turceni si Rovinari in valoare de 51 milioane euro. Actionari majoritari: Viorel Gafita 24,79% (un apropiat al lui Dan Ioan Popescu, care prin Romelectro a preluat si actionariatul majoritar la ISPE-Institutul de Proiectari Energetice din Bucuresti).
– Enol: contracte de 5 milioane euro cu Turceni si Rovinari. Actionari: Lucian Boghiu 91% (fostul director general de la Electrica implicat si in afacerea achizitiilor de echipamente contrafacute la Electrica, Electrica Serv si Hidroelectrica)
– Interagro: contracte la Turceni si Rovinari in valoare de circa 120 milioane euro. Principalii actionari Ioan Nicolae si Maria Nicolae;
– Benny Alex – in spatele ei se afla parlamentarul PD, Ion Oltean;
– SC Electricom: contract de 5 milioane euro. Principalul actionar, cu 53,85%, este societatea Bomax Trading, restul fiind detinut de persoane fizice, 46,08% si de persoane juridice.
– EGL Power Romania: o societate germana cu contract la CET Rovinari in valoare de 7 milioane euro;
– Ennet Grop: cu contract la CET Rovinari;
– Imobiliar Construct: cu contract la CET Rovinari;
– Gefco: contract la CET Turceni;
– Petroprod: contract la CET Turceni;
– ICPE Electrocond: contract la CET Rovinari;
– SC Total Electric Oltenia SA;
– Also Energy: cu contract la CET Rovinari;
– Europec: cu contract la CET Turceni;
– Elezor Prest: cu contract la CET Rovinari.
Exemplu de incalcare a legii, mentionat in raportul Corpului de Control al MEC: "Energy Holding a cumparat la 109.270 Mwh la un pret de 95 RON/MWh, fata de pretul de productie de 124,56 RON/MWh, rezultand astfel un prejudiciu de 3.230.021,2 RON". Cine raspunde, eventual penal, si cine da banii inapoi statului? – O intrebare pentru ministrul Seres, valabila si in cazul celorlalte contracte mentionate.

– Achizitii de sisteme informatice

In anul 2005, la complexurile Turceni si Rovinari au fost achizitionate sisteme informatice integrate. Intamplator, ambele contracte au fost castigate de firma Romsoft din Ramnicu Valcea. Controalele facute ulterior la cele doua unitati au scos in evidenta serioase carente in ceea ce priveste fundamentarea achizitiilor. Solutia informatica aleasa este cea mai scumpa de pe piata, atat in faza initiala, cat si pentru up-datarile ulterioare. La Turceni valoarea contractului a fost de 6.116.650,7 fara TVA, si aceasta in conditiile in care programul de investitii pe 2005 nu prevedea o asemenea investitie. La Rovinari contractul a avut valoarea de 7.990.144 RON, fara TVA, iar achizitia, bineinteles, nu era in programul de investitii.

– Afacerea echipamentelor electrice contrafacute achizitionate de societatile Electrica, Electrica Serv si Hidroelectrica

O afacere care pentru sistemul energetic a insemnat o paguba de peste 250 milioane euro, avand in vedere ca achizitiile erau facute la preturi de peste 25 de ori mai mari decat cele practicate de firma mama. Principala firma energetica pagubita in aceasta afacere, grupul Siemens, a deschis deja o actiune judecatoreasca prin care solicita importante daune. Principalele firme care au incheiat contracte pentru livrarea echipamentelor falsificate sunt firmele conduse de un individ obscur pe nume Bolmandr Vasile. Printre firmele care fac parte din grupul condus de el se numara Serda, Metalnef, Cometalfer, Cominexim, Sidernef, Siderpet etc. Deocamdata, un prim-pas facut in descalcirea acestei afaceri de milioane de euro a fost suspendarea directorului general de la Electrica. In schimb, la Hidroelectrica lucrurile bat pasul pe loc, iar la Electrica Serv fostul director general, demis cu ceva vreme in urma, a castigat in instanta procesul si, acum, asteapta sa fie repus in functie, cu tot cu despagubirile financiare de rigoare.

– In industria miniera:

Un domeniu extrem de sarac, care isi trage sufletul mai mult din subventiile acordate de stat si, in ultimul an, din cresterea cotatiilor internationale la titei, dar care a reusit sa produca pe banda miliardari. Misterul: licitatiile trucate. Cateva din "firmele castigatoare" in acest an le redam mai jos:
– Firma Primarom Exim Zalau, care a incheiat cu exploatarea miniera Sarmasag un contract de intermediere a vanzarii carbunelui. In spatele afacerii e cineva sus pus din Consiliul judetean Salaj;
– Domaso Construct din Petrosani a incheiat un contract pentru exploatarea statiilor de epurare a apelor la unele exploatatii miniere. Valoarea contractului era de circa 3,8 milioane euro, plus TVA, in conditiile in care firma nu avea nici un salariat si nici experienta.
– Firma Centrul Profesional Proiectare Cadastru din Petrosani a castigat o licitatie pentru inchiderea unor mine, dar a falsificat o serie de documente pentru a putea demonstra ca are experinta in aceasta activitate. Un fals evident, trecut in mod "inexplicabil" cu vederea de organizatorii licitatiei.
– Firma mai sus mentionata, in tandem cu societatea Gauss SRL, a mai castigat o licitatie pentru inchiderea minei de uraniu Avram Iancu. Concluzia inscrisa in Raportul Corpului de Control al MEC arata: "Foarte grav este faptul ca la mina Avram Iancu s-au exploatat zacaminte de uraniu, iar asistenta tehnica (pentru inchidere – n.r.) s-a facut de catre doua firme fara experienta intr-un domeniu extrem de complex din punct de vedere tehnic si organizatoric".

Cele mai citite

CFR Călători suspendă sute de trenuri din cauza ordonanței „trenuleț”: Navetiștii și sindicaliștii, nemulțumiți

CFR Călători a anunțat suspendarea a peste 200 de trenuri din întreaga țară, majoritatea circulând pe rute mai puțin aglomerate. Însă și alte rute...

Eliminarea facilităților fiscale: Doar 10% dintre angajatori vor ajusta salariile brute

Conform unui sondaj realizat de PwC România, doar unu din zece angajatori intenționează să ajusteze salariul brut pentru a compensa eliminarea scutirii de impozit...

Atac cu drone asupra Moscovei: Activitatea pe trei aeroporturi a fost suspendată

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a raportat joi seară un atac cu drone asupra capitalei ruse, determinând suspendarea operațiunilor pe trei aeroporturi majore: Domodedovo, Jukovski...
Ultima oră
Pe aceeași temă