15.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAfacerile imobiliare ale Postei Romane

Afacerile imobiliare ale Postei Romane

» Noua cladire a Postei din Bulevardul Dacia nr. 140 a fost reabilitata de Petromservice, care a primit la schimb vechiul sediu al CNPR de pe Splaiul Unirii.

» Fostul imobil al MICM si terenul aferent au fost primite in compensatie pentru renuntarea la dreptul de proprietate asupra Palatului Postelor.

» Pe amplasamentul din Matei Millo nr. 10, dupa demolare, se va ridica un alt imobil de birouri, cu peste 10 mii metri patrati

Cladiri si terenuri valorand zeci de milioane de euro apartinand Companiei Nationale „Posta Romana” (CNPR) au facut, in ultimii ani, obiectul unor afaceri care au iscat diverse controverse. Reprezentantii Postei afirma insa ca aceste afaceri s-au derulat legal si au avut ca scop modernizarea unor sedii, obtinerea de profit din viitoare dividende si dezvoltarea companiei. Toate aceste tranzactii s-au derulat intr-o perioada in care CN „Posta Romana” se afla pe lista societatilor monitorizate de guvern, iar majorarile salariale pentru angajati se acordau cu taraita.

Cladire in schimbul construirii
Noua cladire a Postei Romane, din Bulevardul Dacia nr. 140, a fost data in folosinta de curand, dupa aproape 7 ani de la achizitie. Licitatia pentru finalizarea lucrarii din B-dul Dacia a fost castigata, in urma cu doi ani, de firma „Petromservice” contra unei sume ce s-a ridicat la peste 4 milioane euro. Din aceasta, 3,5 milioane euro reprezentau contravaloarea vechiului sediu al CNPR de pe Splaiul Unirii nr. 6, cedat Petromservice. Diferenta de 500 de mii euro va fi achitata de CNPR dupa semnarea procesului-verbal de receptie preliminara a cladirii. Cladirea din B-dul Dacia, practic doar structura de rezistenta, a fost achizitionata, in decembrie 2001, cu trei milioane de euro de la firma A&A Development si Federatia Comunitatii Evreiesti din Romania. „Achizitia s-a facut dupa o analiza a 16 imobile din zona ultracentrala, construite dupa 1985 si care ar fi indeplinit criteriile unui sediu central. Procedura a fost demarata ca urmare a unei hotarari a Consiliului de Administratie al CNPR”, a afirmat Andrei Marinescu, director executiv de dezvoltare al Postei.
Vechiul sediul al CNPR din Splaiul Unirii nr. 6, cu o suprafata totala de 3168 metri patrati (cu subsol, parter, 8 etaje si terasa), a fost evaluat in mai 2005, de catre „Evacons” SRL, la 3,065 milioane euro.
Imobilul a fost achizitionat in februarie 2002 la pretul de 1,679 milioane USD. In 2002, cu foarte putin timp inaintea prabusirii Bancii de Investitii si Dezvoltare, Posta Romana a reusit sa-si recupereze banii din conturile BID prin preluarea sediului „Gelsor” din Splaiul Unirii nr. 6. Posta Romana avusese la Banca de Investitii si Dezvoltare un depozit de 1,504 de milioane euro, suma care a fost transformata in lei, in vederea achizitionarii cladirii din Splaiul Unirii nr. 6.

Compensatia, transformata in investitie
In momentul in care Posta Romana a renuntat la dreptul sau de proprietate asupra Palatului Postelor, a obtinut in compensatie de la stat, in anul 1996, o cladire si terenul aferent din Calea Victoriei 133-135 (fostul imobil cunoscut sub numele de MICM). Cladirea prezenta risc seismic ridicat, iar dupa preluare, chiriasii au primit somatii de evacuare.
„Am realizat in urma unei licitatii publice un parteneriat cu firmele Comnord SA si Procema SA, infiintand  SC Imopost Developments SA, in vederea realizarii unui proiect imobiliar pe terenul respectiv”, a precizat Dan Mihai Toader, presedinte-director general CNPR.
Conducerea Postei sustine pe baza de documente ca a fost o licitatie publica, in doua etape, cu faza de calificare si de ofertare. Ofertele firmelor castigatoare au fost detasat mai consistente decat ale competitoarelor, avizele de principiu pentru construire mentionand o suprafata totala a viitoarei constructii de peste 50 mii metri patrati si un termen de finalizare de circa 20 luni, plus o participare in compania nou-infiintata de 10 milioane euro. Pentru imobilul din Calea Victoriei 133-135, Posta Romana va primi dividende de peste 3 milioane euro anual, incepand probabil din anul 2010. Mihai Toader spune ca firmele partenere s-au obligat sa faca o investitie de circa 35 milioane de euro.

PARTENERIAT
„Fostul sediu din Matei Millo nr. 10 al DRP Bucuresti va fi demolat si pe locul ramas liber se va dezvolta un centru business. Noi am aportat inca din luna octombrie 2006 acest sediu, evaluat la peste 1,85 milioane euro, la Imopost Developments, ajungand astfel sa detinem un procent de peste 40% din actiuni, de la 33% cat aveam inainte”, a mentionat Mihai Toader. Pe amplasamentul din Matei Millo nr. 10, dupa demolare, se va ridica un alt imobil de birouri, cu peste 10 mii metri patrati. Pentru o perioada de 15 ani, Posta Romana va beneficia, contra unei chirii de 50 euro/mp, de parterul noului imobil care va fi gata in 2009.

Cele mai citite

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...

Scholz avertizează: Atacul Iranului asupra Israelului amenință să destabilizeze întregul Orient Mijlociu

Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat ferm atacul lansat de Iran împotriva Israelului, avertizând că acesta ar putea "să dea foc" întregii regiuni, potrivit...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...
Ultima oră
Pe aceeași temă