În scrisoare îi cer să se preocupe de problemele pe care acest sector le-a avut de ceva vreme, după ce a fost primul care a tras cortina de la apariția virusului de Sars-Cov-2 în România, anul trecut.
Printre semnatari se numără actorul și muzicianul Tudor Chirilă, Claudiu Popa manager general Eventim.ro, Adrian Despot, muzician și producător, precum și alți peste 200 de semnatari.
”Această scrisoare vă este adresată, Domnule Președinte, nu de un individ, nu de o organizație sau de vreun subdomeniu al culturii, ci în numele întregului sector cultural, dar și în numele celorlalte domenii sau industrii care suferă de același tratament neglijent, care poate duce la o destabilizare puternică a pieței unice.”, este mesajul final al artiștilor.
Președintelui României îi este reamintită o declarație din anul 2016 când și-a declarat atașamentul față de acest sector.
”Cu toții ne dorim, cred, să trăim într-o lume mai bună, mai educată, mai corectă și mai decentă. Dar pentru a trăi într-o astfel de lume trebuie s-o creăm zi de zi, împreună și putem face acest lucru prin cultură.”, a transmis Klaus Iohannis în 2016, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
Semnatarii cer :
– o schemă de ajutor de stat echitabilă pentru toți artiștii și operatorii culturali, adoptată în regim de urgență, care să prevadă o despăgubire justă pentru toți operatorii culturali, indiferent de subdomeniul de activitate și forma de organizare juridică
– o schemă de redeschidere a activităților, pe baza căreia artiștii și operatorii să-și poată planifica activitatea, respectiv despăgubiri și asigurări pentru cei care nici la un an de la debutul pandemiei nu-și pot relua activitatea.
Iohannis tace, actorii nu mai rabdă
Deși actorii au susținut că activitatea culturală ar ajuta și domeniul HORECA și turismul, președintele nu a avut nici o reacție. Unii din ei au recurs la gesturi disperate.
Anul trecut și la începutul acestui an teatrele, cinematografele și sălile de spectacole au fost deschise doar cât să se șteargă praful care se adunase în ele cât au fost ținute închise din cauza restricțiilor pentru limitarea efectelor pandemiei de Sars-Cov-2.
Cu toate acestea, alături de cei din HORECA, vinovații de serviciu au fost actorii, artiștii și organizatorii de evenimente, pentru orice creștere a ratei de infectare raportată de către autorități, deși ei au fost văzuți cel mai puțin făcându-și meseria în această perioadă.
În puținele momente cât au avut voie să-și practice meseria aceștia au putut fi găsiți prin parcuri, cetăți părăsite sau în aer liber, în serile reci de toamnă. Au stat în turnee cazați la hosteluri insalubre, au tremurat de frig când își schimbau vestimentația sau și-au cărat cu mașinile personale sau chiar cu trenul decorul atunci când găseau o localitate liberă de Covid-19 unde puteau să joace. Au jucat mereu roluri de actori grăbiți, dar și chinuiți. Nu pentru bani care nu le ajungeau nici măcar pentru a-și asigura o masă caldă după spectacol, dar mai ales pentru a rămâne activi și în formă pentru momentul când pandemia va trece și sectorul lor nu va mai fi hăituit de ”jandarmii” noii ordini sanitare.
Nu toți au reușit să treacă bine prin această perioadă. Actorul Ciprian Nemeșiu, rămas singur și fără angajemente și-a pus capăt zilelor. S-a aruncat în gol de la etaj. Golul resimțit de tânărul actor, rămas fără posibilitatea de a se manifesta, a fost prea greu de suportat.
„Am fost trei ani împreună, acum era singur, fără angajamente, și poate că de aceea s-a și sinucis. Iar nesiguranța și-a spus cuvântul, mai ales că luni, 8 martie, aveam cu trupa noastră trei spectacole și toate s-au anulat, iar el s-a sinucis”, a spus Alexia Lucia Istrate, fosta iubită a lui Ciprian Nemeșiu.
RL a cerut Ministerului Culturii un punct de vedere legat de apelul artiștilor, mai ales că până în acest moment președintele Iohannis nu a avut nici o reacție.
Ministrul Culturii ne-a transmis că acest sector a fost mereu o prioritate:
„Proiectul pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat și de minimis pentru relansarea sectorului cultural a fost supus dezbaterii publice în perioada 26 ianuarie – 8 februarie 2021.
În acest moment, Ministerul Culturii așteaptă un răspuns cu privire la conținutul final al componentei România Creativă, parte din PNRR, care ar trebui să asigure finanțarea schemelor de ajutor dedicate entităților culturale afectate de pandemia COVID-19.”
Nimic despre vremea ridicării cortinei.