11 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăActiunile SIF Banat-Crisana au crescut de peste 100 de ori

Actiunile SIF Banat-Crisana au crescut de peste 100 de ori

Cotatiile titlurilor SIF Banat-Crisana (SIF1) au crescut de peste o suta de ori de la prima lor cotare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in urma cu sapte ani, si pana in prezent. Ieri, presedintele SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman, a fost invitat sa deschida oficial sedinta de tranzactionare a BVB, in virtutea unei duble aniversari: zece ani de la transformarea Fondului Proprietatii Private in SIF si sapte de la prima cotare la Bursa.

Delistarile, criticate de oficiali

Prezent la festivitate, fostul consilier prezidential Theodor Stolojan a tinut sa puncteze rentabilitatea investitiilor in titluri ale societatilor de investitii financiare, mai ales in contextul in care SIF Banat-Crisana nici „nu a avut probleme, ca SIF Moldova sau SIF Muntenia”.
Remarcand ca piata financiara este unul dintre elementele-cheie ale cresterii prosperitatii romanilor, Stolojan a adaugat ca regreta delistarea timpurie a unor companii puternice, cum ar fi Dacia Pitesti sau Otelinox. „Este drept ca legislatia permite delistarea rapida, insa trebuie sa tinem cont de specificul tarii noastre, unde majoritatea cetatenilor a devenit actionara, de voie, de nevoie, prin programul de privatizare in masa”, a explicat el. In continuare, Theodor Stolojan a mai spus ca delistarea era un proces normal, insa societatile respective ar fi trebuit sa mai astepte cativa ani de zile.

Prima listare a adus subevaluare

Prima listare a actiunilor SIF Banat-Crisana, la 1 noiembrie 1999, a insemnat o puternica subevaluare a cotatiilor acestora, dupa cum isi aminteste Ioan Cuzman.
„Oamenii s-au grabit sa-si vanda actiunile, pe fondul dezinformarii si al lipsei de conostinte in privinta pietei de capital”, a spus el. Faptul ca titlurile au fost subevaluate a fost confirmat si de cresterea cotatiei la 1.000 de lei pe actiune la 10 august 2001, la 10.000 de lei la 11 ianuarie 2005 si la 20.000 de lei vechi la 21 noiembrie acelasi an. Apoi, la 26 octombrie a.c. cotatia a atins un maximum istoric de 28.500 de lei (2,85 RON).
De la infiintare si pana in prezent, activul net al SIF1 a crescut de la 109 milioane la 1,4 miliarde de lei. Totodata, profitul net a inregistrat un salt de la sapte milioane RON la 76 milioane in primele sase luni ale anului in curs.

Cele mai citite

FCSB – Hamburg 2-1. Florin Tănase și Octavian Popescu au înscris golurile

FCSB - Hamburg 2-1. Campioana României a debutat cu o victorie în primul meci de pregătire din cantonamentul din Antalya, învingând formația germană Hamburger...

Poliţia ucraineană efectuează percheziţii în masă pentru oprirea bărbaţilor de a trece ilegal frontiera

Poliţia ucraineană a anunţat vineri că desfăşoară o serie de "peste 600 de percheziţii simultane" în cadrul unei "operaţiuni speciale" menite să combată trecerea...

FCSB își dorește un atacant de națională! Denis Alibec, numele vehiculat, dar transferul rămâne incert

FCSB continuă pregătirile pentru a doua parte a sezonului, în cantonamentul din Antalya, și este în căutarea unui atacant care să concureze cu Daniel...
Ultima oră
Pe aceeași temă