0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăACPR propune creşterea valorii tichetului de masă şi 5% TVA în agricultură

ACPR propune creşterea valorii tichetului de masă şi 5% TVA în agricultură

Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) propune acordarea de tichete de masă şi bugetarilor şi creşterea valorii acestuia de 9 la 12 lei, precum şi scăderea TVA la 5% la produsele agricole, pentru a evita o criză alimentară care s-ar putea declanşa în următorii doi ani, relatează Mediafax.

„Criza alimentară a început deja la nivel global, în condiţiile în care a fost suficient doar un an prost de producţie de grâu în China, pentru ca preţul să crească cu 91%. În acelaşi timp, preţul porumbului s-a majorat cu 57%, iar la zahăr şi soia cu 33%. Vom avea o criză alimentară în România pentru că importăm 70% din alimentele consumate, avem 3,5 milioane de hectare de teren agricol nelucrat, subvenţiile din domeniu aproape au dispărut şi nu avem o strategie comună de dezvoltare a agriculturii„, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Dan Matei Agathon, vicepreşedintele ACPR.

În opinia sa, declaraţiile ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, potrivit cărora România are potenţialul să hrănească 100 de milioane de oameni, sunt degeaba dacă nu se adoptă politici pentru susţinerea sectorului agricol.

„ACPR a prezentat acum un an o propunere care dacă ar fi adoptată putem spune că putem face faţă unei crize alimentare: reducerea TVA de la 24% la 5% în agricultură, nu în supermarketuri, ci la lapte, carne, grâu, porumb şi pentru întreg lanţul de producţie, pentru ca românii să găsească produse mai ieftine la magazine”, a spus Agathon.

Potrivit reprezentantului patronatelor, doar reducerea TVA la grâu ar aduce la buget două miliarde de euro pe an, având în vedere că doar 20% din producţie este fiscalizată, iar restul de 80% „se plimbă” pe vapoare şi se întoarce în ţară cu preţuri supraevaluate.

A doua propunere a ACPR vizează sistemul tichetelor de masă, respectiv creşterea valorii acestuia cu majorarea TVA şi cu inflaţia, respectiv de la 9 lei la 12 lei, precum şi reluarea acordării acestora şi bugetarilor.

„Dacă generalizăm sistemul de tichete de masă şi dacă majorăm valoarea acestora intrăm în tenebrele economiei negre. Tichetul de masă se foloseşte doar pentru achiziţia de produse alimentare, respectiv doar pentru marfă fiscalizată. Măsura va fiscaliza atât produsele cumpărate, cât şi pe cei care utilizează tichetele”, a explicat Agathon.

Potrivit datelor ACPR, piaţa tichetelor de masă se ridică la aproape un miliard de euro, în condiţiile în care 1,9 milioane de persoane, respectiv 43% din totalul angajaţilor primesc astfel de tichete.

De asemenea, în 2010, au fost cumpărate produse alimentare de 793 milioane de euro cu tichete de masă, susţinând 27.000 de locuri de muncă din producţia şi din comercializarea de astfel de produse.

El a menţionat că cele două propuneri vor fi prezentate Guvernului, în momentul când acesta va relua dialogul social.

Printre membrii ACPR se numără ARACO, Consiliul Naţional pentru IMM-uri Private, Confederaţia Naţională a Patronatului Român, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România şi Asociaţia Română a Băncilor.

 

Cele mai citite

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...
Ultima oră
Pe aceeași temă