13.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAchiziţiile sub 30.000 de euro ocolesc licitaţiile

Achiziţiile sub 30.000 de euro ocolesc licitaţiile

Guvernul vrea dublarea pragului valoric sub care achiziţiile nu trebuie efectuate în urma unei licitaţii, de la 15.000 de euro la, respectiv, 30.000 de euro.

Pragul valoric al contractelor de la care autorităţile pot cumpăra direct produse, servicii sau lucrări, fără a fi obligate să iniţieze licitaţii publice, va fi dublat, de la 15.000 euro la 30.000 euro, pentru achiziţiile sub acest plafon urmând să fie eliminată şi garanţia de participare.

Noile reguli sunt incluse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică legislaţia achiziţiilor publice.

Autoritatea contractantă trebuie să transmită către Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), în cel mult cinci zile de la data realizării unei achiziţii directe a cărei valori estimate depăşeşte echivalentul în lei a 3.000 euro, o notificare privind denumirea şi datele de identificare ale operatorului economic, obiectul şi valoarea achiziţiei, cantitatea achiziţionată. Modificările sunt argumentate în document prin „flexibilizarea şi transparentizarea” procesului de atribuire a contractelor de achiziţie publică.

Ordonanţa ridică uşor şi plafoanele pentru care sunt obligatorii regulile aferente unei achiziţii publice, stabilind că legislaţia în domeniu se aplică pentru un contract a cărui valoare estimată este egală sau mai mare decât echivalentul în lei al 5 milioane euro (faţă de 4,84 milioane euro în prezent), în cazul lucrărilor, sau este egală sau mai mare decât echivalentul în lei al 200.000 euro (faţă de 193.000 euro), în cazul unui contract de servicii.

„În orice situaţie, autoritatea contractantă asigură, la cerere, operatorilor economici implicaţi acces la informaţiile din ofertele contracandidaţilor”, este o altă prevedere din proiectul de ordonanţă, argumentată prin „creşterea transparenţei în proceduri şi eliminarea practicilor actuale, excesive, de ascundere a unor informaţii sub pretextul confidenţialităţii lor”.

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice va evalua, înainte de transmiterea spre publicare a anunţului de participare, conformitatea documentaţiei de atribuire, dar fără ca această evaluare să mai aibă în vedere şi caietul de sarcini. Astfel, se propune eliminarea evaluării specificaţiilor „pur tehnice” ale caietului de sarcini de către
ANRMAP, cu argumentul că în acest fel va fi redus termenul necesar evaluării conformităţii documentaţiei de atribuire.

În condiţiile în care ANRMAP nu va mai evalua caietul de sarcini şi pentru a evita ca în acest document să fie introduse criterii de calificare restrictive sau disproporţionate, sunt introduse prevederi care stabilesc că utilizarea unor criterii de calificare ce nu au fost preluate în fişa de date a achiziţiei, document evaluat de ANRMAP, conduce la anularea procedurii şi reprezintă contravenţie.

Activitatea Consiliului de Soluţionare a Contestaţiilor va fi evaluată anual de o comisie, iar membrii Consiliului nu vor mai avea dreptul de a participa la soluţionarea contestaţiilor pentru cel puţin trei ani dacă se constată că deciziile lor au fost anulate în instanţă în proporţie de peste 75%. 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Guvernul a semnat contractele pentru două stadioane și un patinoar!

Proiectele pentru noile stadioane din Constanța și Pitești, precum și pentru patinoarul artificial din Sfântu Gheorghe au primit undă verde, prin semnarea contractelor la...

Deciziile adoptate de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au fost anunțate astăzi în cadrul unei ședințe desfășurate la București. Acestea vizează măsuri privind...

Costin Amzăr, împrumut surpriză la Al Nasr Dubai!

Dinamo a anunțat împrumutul lui Costin Amzăr la Al Nasr Dubai, echipa din Emiratele Arabe Unite, și pregătește deja un înlocuitor de top. Costin Amzăr,...
Ultima oră
Pe aceeași temă