4.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăA treisprezecea munca a lui Hercule

A treisprezecea munca a lui Hercule

Incantatoare prin insasi natura sa salbatica, neafectata de implicarea factorului uman, minunata vale a Cernei se prezinta calatorului sub aspectul unui defileu impadurit, desfasurat pe o lungime de 40 de kilometri. Cu nenumarate forme de relief carstic, dezvoltand o fauna variata si o vegetatie pe masura caracteristica zonei, defileul strabate Parcul National Valea Cernei – Domogled, al doilea ca marime din tara, insumand alaturi de un bazin hidrografic si un masiv montan, cateva rezervatii si arii protejate, ce formeaza un ansamblu peisagistic unic pe continentul european.

De-a lungul vaii sunt presarate o sumedenie de obiective turistice si rezervatii naturale, una dintre cele mai cunoscute si atractive destinatii fiind reprezentata de Baile Herculane, prima localitate balneoclimaterica aparuta pe meleaguri romanesti.

Izvoare termale din timpuri imparatesti
Situata la numai 160 de metri altitudine, statiunea insumeaza un numar de 17 izvoare termale, atestate inca din anul 153 dupa Hristos. Pe un document epigrafic din piatra, arheologii au descoperit inscriptii in limba latina, datate in urma cu aproape doua milenii. Zona a cunoscut de-a lungul timpului administratii diferite si evenimente care au marcat-o, factori ce au contribuit la istoricul si mostenirea culturala acumulate de-a lungul vremii. Centrul vechi poarta amprenta unui tip de arhitectura baroca cu puternice influente de factura austriaca. Stilul aplicat aici reprezinta urmarea perioadei indelungate de guvernare a regimului de la Viena. Astfel, la mijlocul secolului XIX, sunt ridicate prin efortul autoritatilor vremii, statuia lui Hercule turnata in fier, un pod metalic in arc pe Cerna sau fantana arteziana din centrul statiunii, precum si o serie de cladiri istorice de patrimoniu.

In localitate se poate ajunge usor, pe sosea folosind Drumul European 70 sau prin intermediul caii ferate, utilizand ruta internationala Bucuresti – Timisoara – Budapesta, cu oprire in micuta si pitoreasca gara Herculane. Un bilet intreg pentru tren rapid, la clasa a II-a, fara rezervare costa 58 de lei de persoana, distanta fiind parcursa in aproximativ cinci ore. Aflata la 380 de kilometri de Capitala si destul de aproape de granita cu Serbia, statiunea Baile Herculane a dezvoltat prin intermediul populatiei formata din nationalitati distincte de romani, sarbi, maghiari si secui, variate influente social – culturale. Aici au loc pe timpul verii, spectacole cu participarea artistilor proveniti din tarile vecine si desfasurarea unor  festivaluri, precum cel International de Folclor Hercules, al Parcului National Valea Cernei sau al berii in luna septembrie. Peste 50 de restaurante si baruri, discoteci, cluburi de noapte si stranduri termale in aer liber, vin sa completeze in mod placut modalitatile de agrement intalnite in zona.

Turistii pot obtine informatii despre Parcul National Domogled-Valea Cernei de la Centrul de vizitare situat in Piata Hercules si Punctul de informare aflat in zona sapte izvoare, camping Porumbu Nou. Traseele turistice pot fi strabatute usor, fiind accesibile in majoritatea cazurilor, cu obiective situate la distante mici unul fata de celalalt. La Crucea Alba se ajunge urcand pana in dreptul unui pinten de stanca situat la 560 de metri altitudine, un loc din care turistul poate admira intreaga panorama a statiunii alaturi de o buna parte a vaii Cernei. Pestera Hotilor, la mica distanta de statiune, reprezinta una dintre sutele de avene existente in regiune, cunoscuta datorita unor urme de focuri ce evoca posibilitatea locuirii sau utilizarii ei temporare in urma cu mii de ani.

Gradina botanica din Parcul Central, cele sapte izvoare calde, Cascada Scarisoara, lacul de acumulare Prisaca sau Cheile Bobotului, sunt alte cateva minunate obiective care merita vizitate de majoritatea turistilor ajunsi aici.

Infiintat in anul 1924, muzeul "Nicolae Cena" reprezenta la acea vreme primul obiectiv cultural de acest tip deschis intr-o statiune balneo-climaterica. Adunand de-a lungul timpului o serie de unelte, inscriptii, obiecte din ceramica sau colectii numismatice ale antichitatii, muzeul adaposteste in cadrul salilor sale de expozitie un altar votiv inchinat zeilor datand din perioada romana, precum si celebra piatra de atestare documentara a statiunii, evocand cei 1855 de ani de existenta.

Modalitati de cazare si tratament
Cele 17 izvoare bogate in ape termominerale vindeca afectiuni precum reumatismul cronic, boli ale aparatului locomotor si sistemului nervos periferic, diabet, afectiuni ale aparatului respirator si genital. Tipurile de proceduri efectuate in bazele de tratament presupun masaj, electro si hidroterapie, acupunctura si recuperare fizica medicala. Cu cateva mii de locuri de cazare dispuse in hoteluri, moteluri, vile sau pensiuni turistice, Baile Herculane fac obiectul unui sezon permanent, datorat constantului flux turistic, aerului puternic ionizat si placutei temperaturi depresionare cu usoare influente mediteraneene.

Tariful pentru un loc in camera dubla in locatii de doua, trei sau patru stele pleaca de la pretul de 40 de lei, ajungand si la 150 de lei pe noapte, iar ziua de tratament cu doua proceduri incluse, ridicandu-se in dreptul sumelor de 15 – 25 lei de persoana.

Cele mai citite

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă