10.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăA 11-a banca cu credite relaxate

A 11-a banca cu credite relaxate

Egnatia Bank Romania a primit avizul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru noile norme de creditare a populatiei.
Prim-viceguvernatorului bancii centrale, Florin Georgescu, a declarat saptamana trecuta ca 12 banci se afla in discutii cu reprezentantii BNR pentru a primi avizul privind noile norme.
Pana in prezent, BNR a validat normele pentru alte zece banci, in afara de Egnatia: Alpha Bank, BRD-Groupe Societe Generale, Volksbank, BCR, Banca Transilvania, ATE Bank Romania, CEC, Bank Leumi Romania, Credit Europe Bank si Romanian International Bank.
BNR a decis, in luna martie, sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la un nivel de 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice.
Institutiile de credit vor acorda imprumuturile pe baza propriilor reglementari, care trebuie avizate de catre Directia de Supraveghere a BNR. Pana la validare, institutiile de credit vor opera potrivit reglementarilor in vigoare si vor aplica un nivel maxim de indatorare de 40% din totalul veniturilor.
In zona euro conditiile s-au inasprit
Bancile din zona euro au inasprit, in trimestrul al treilea, conditiile de acordare a imprumuturilor si vor restrictiona si mai mult accesul la credite, in urmatoarele trei luni, se arata intr-un sondaj efectuat de Banca Centrala Europeana (BCE), citat de Reuters.
Sondajul ofera informatii despre cum au fost afectate, in ultimele sase saptamani, standardele de creditare de catre turbulentele de pe pietele financiare.
Creditele acordate companiilor mari pentru achizitii, fuziuni si restructurare au fost afectate in special de efectele crizei din sectorul creditelor ipotecare riscante din SUA. Din sondajul realizat de BCE reiese ca bancile estimeaza inasprirea  standardelor de creditare aplicate la imprumuturile acordate intreprinderilor si pentru al patrulea trimestru al anului.
Institutiile financiare au inasprit, in trimestrul al treilea, si conditiile de creditare pentru familii.
Bancile previzioneaza ca vor restrictiona chiar mai mult accesul la creditele standard acordate familiilor pentru achizitia de locuinte.
De asemenea, accesul la finantarea vanzarilor angro a fost restrictionat in ultimele trei luni si se estimeaza ca va continua in al patrulea trimestru.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă