Aproape o jumatate de milion de romani datori – circa 2% din populatie – se afla in „gestiunea” celei mai mari companii de pe piata specializate in managementul serviciilor de risc al creditului – KSI Kasolvenzia Romania. De la acestia s-au recuperat deja 17 milioane de euro, din cele 60 de milioane euro, cat valoreaza acum cazurile de colectare de debite administrate de firma respectiva pentru companii precum Avon, Oriflame, Connex, Orange, Banca Tiriac, Credisson, Garanta si Asiban. „In general este vorba despre sume mici, iar aceste companii au inteles ca este riscant si foarte neprietenos sa mergi direct in instanta pentru recuperarea unor creante de circa 200-300 de euro, a declarat Adrian Boghiu, director general al firmei de servicii financiare. Rolul nostru este de a interveni in relatia dintre creditor si debitor pentru a preveni ajungerea in astfel de situatii, mai ales ca se poate intampla si ca sistemul informatic sau operarea lui sa genereze mici greseli. De la noi nu mai pleaca mai departe decat cazurile in care chiar nu mai exista nici o cale de dialog”.
KSI Kasolvenzia Romania face parte din grupul EOS – unul dintre companiile de varf din Europa in domeniul serviciilor financiare, ce apartine la randul sau grupului Otto. EOS a anuntat ca tocmai a preluat, la nivel international, compania elena Europe Matrix Financial Services, ce ofera servicii financiare din domeniul managementului creantelor in tot sud-estul Europei – filiala sa locala fiind preluata de KSI Romania. KSI detine 44% din piata romaneasca de profil, fiind si singura entitate din Romania care cumpara datorii.
Compania elena opereaza in principal in sfera managementului de colectare a creantelor neincasate, iar prin integrarea ei in reteaua internationala a grupului EOS si cresterea nivelului de lichiditati, KSI Romania va fi in masura, la randul sau, sa-si sporeasca investitiile pe aceasta piata a creditului ce este intr-o crestere puternica. „De la infiintare, in anul 2003, si pana acum, am investit in jur de patru milioane de euro, atat in dezvoltarea operatiunilor, cat si pe partea de finantare ce deriva din achizitiile de creante, a mai aratat Adrian Boghiu. De acum inainte si pana la sfarsitul anului 2006 estimam ca vom mai investi, pe aceleasi directii, inca 4-5 milioane de euro”.