• Si-a pierdut toti banii – doua miliarde de lire italienesti – intr-o singura zi.
• George Soros, care a devalorizat lira sterlina, nu l-a angajat pentru ca nu pierduse destul.
• Pentru a gestiona bine banii altora, mai inainte trebuie sa pierzi propriii bani.
Cristian Sima este astazi un broker milionar. S-a intors in tara in 1997, dupa opt ani de exil autoimpus, si a pornit holdingul World Brokerage Services (WBS) cu o investitie initiala de 50.000 de dolari. La inceput, sediul WBS era intr-un apartament inchiriat, pe Soseaua Titulescu. De peste trei ani, sediul central al companiei se afla intr-o vila deosebita, o constructie din anul 1880.
Oamenii, activul cel mai important
Cristian Sima sustine ca nu si-a evaluat afacerea, dar considera ca ea valoreaza foarte mult pentru o companie de brokeraj. „Marea valoare a unei companii de brokeraj, pe care nu o poti estima, in afara de restul activelor ce sunt foarte clare, sunt oamenii. Aceia pe care i-ai format, pe care i-ai invatat. Acestia sunt valoarea companiei. Cand pierzi un om se intampla ca si la marile firme multinationale – pleaca un CEO bun, actiunile companiei scad, pleaca unul rau, actiunile cresc in speranta ca va veni unul mai bun”, spune Sima. Meseria de broker se bazeaza pe incredere. „Cine are credibilitate vinde mai bine incredere. Noi vindem niste sfaturi, pe care si noi le aplicam pentru banii nostri. Daca aceste sfaturi duc clientul la un profit, atunci devenim credibili. Daca insa vindem sfaturi pentru a ne face alte jocuri pe piata, nu mai suntem credibili. Chiar daca investitorii romani sunt destul de bulversati si nu prea stiu incotro sa o ia, cu timpul vor face diferenta intre brokerii credibili si cei care nu sunt credibili”, este de parere Cristian Sima.
Castig si succes
Succesul pentru un broker inseamna capacitatea de a-si face clientul sa castige. „George Soros a devalorizat lira sterlina si a castigat intr-o luna un miliard trei sute, investind un milion si jumatate. Nimeni nu spune insa ca acesti bani au fost castigati pentru un fond de investitii. Nu a castigat doar Soros, ci toti cei care au investit in acel fond. Spre deosebire de Romania, unde unii brokeri lupta sa castige ei si nu clientul”, spune Sima.
Drumul de la matematica la bursa
Cristian Sima este absolvent de matematica. A plecat din Romania, la volanul unui Oltcit, in mai 1990, in prima zi dupa „duminica orbului”. S-a oprit in Italia, unde a predat calculul probabilitatilor la Universitatea din Siena. „Spiritul aventurier” l-a impins spre profesia de broker.
Serviciile, motorul cresterii economice
sectorul serviciilor a ramas, in 2006, cel mai important factor de crestere economica, cu o contributie de 3,6 puncte la ritmul de 7,7%, principala destinatie a resurselor fiind consumul populatiei, potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS). Consumul final individual al gospodariilor a urcat anul trecut cu 9,9%. Pe langa servicii, au mai contribuit la formarea PIB industria, cu 1,7 puncte, si constructiile, cu 12 puncte. Desi sectorul constructiilor a urcat cu 19,4%, ponderea sa in PIB ramane redusa, de doar 7%. Este insa de remarcat ca sectorul constructiilor si-a dublat aportul la cresterea economica in 2006. Formarea bruta de capital a avansat cu 16,1% si se regaseste in dinamica PIB cu 3,7 puncte. Ponderea serviciilor in PIB a fost de 49,6%, urmata de industrie (23,9%), agricultura (8,1%) si constructii (7%).