1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă43% din afaceri apartin strainilor

43% din afaceri apartin strainilor

» Soldul investitiilor straine directe a ajuns anul trecut la 34,5 miliarde de euro, o treime din PIB.» Activitatea companiilor cu investitie straina directa contribuie la exporturi cu 72,5% si la importuri cu 58,6%.


Investitiile straine directe
in Romania au crescut cu 58% in 2006 fata de 2005, pana la 34,512 miliarde euro, alimentate mai ales de participatiile la capitalul social al companiilor, care au sporit cu 78%, pana la 27,016 miliarde euro, a anuntat Banca Nationala a Romaniei. Soldul reprezinta circa o treime din PIB, sumele fiind orientate in principal catre industria prelucratoare, cu 34,2% din total, urmata de intermediere financiara fli asigurari, cu 22,2%.

De asemenea, creditul net primit de la investitorii straini a urcat cu 22% in 2006, pana la 7,496 miliarde euro. Ca flux net, investitiile straine directe (ISD) au crescut cu 74% anul trecut fata de 2005, pana la 9,059 miliarde euro, iar contributia cea mai semnificativa la acest avans au avut-o participatiile la capital, in crestere cu 46%, pana la 4,159 miliarde euro.
Industria, 44% din ISD
Pe total industrie, ponderea in soldul ISD a fost de 44%, respectiv 15,15 miliarde de euro. Industria prelucratoare a atras 11,78 miliarde de euro, cea extractiva 2,1 miliarde euro, iar energia electrica, termica, gaze si apa – 1,26 miliarde de euro.
Investitiile straine directe in activitati de intermediere financiara si asigurari se situau, la finele anului trecut, la 7,67 miliarde euro, urmate de cele in comertul cu amanuntul si cu ridicata, cu 4,2 miliarde euro. Soldul investitiilor in posta si telecomunicatii a ajuns la 2,83 miliarde euro, iar cel in constructii si tranzactii imobiliare la 2,2 miliarde euro. "Imobilizarile corporale si necorporale, cu un sold la finele anului 2006 in valoare de 17,17 miliarde euro, reprezinta 50% din totalul ISD, inducand un grad semnificativ de stabilitate al investitiei straine", afirma sursa citata.

Investitiile greenfield, orientate in industria prelucratoare
Investitiile greenfield au ajuns la 16,72 miliarde euro, fiind orientate cu precadere catre industria prelucratoare (13,4% din soldul ISD) si in cadrul acesteia in special spre alimente, bauturi si tutun (3,3%), textile, confectii si pielarie (1,8%), mijloace de transport (1,6%), prelucrarea titeiului (1,5%) si industria lemnului (1,5%). Alte ramuri in care investitiile greenfield au o pondere semnificativa sunt comertul (11,1%), activitatile de intermediere financiara si asigurari (8,5%), precum si constructiile si tranzactiile imobiliare (4,6%).
Cifra de afaceri a intreprinderilor realizate prin investitii straine directe, in suma totala de 74,3 miliarde euro, reprezinta 43,2% din cifra de afaceri a firmelor din Romania. "Activitatea intreprinderilor cu investitie straina directa, in ansamblul ei, are un impact pozitiv asupra balantei comerciale a Romaniei, contributia la exporturi fiind de 72,5%, in timp ce la importuri este de 58,6%", anunta BNR.

Origine si destinatie
In clasamentul realizat in functie de tara de origine, primul loc este ocupat de Austria, cu o pondere de 23%. Pe locurile urmatoare s-au situat Olanda (17,1%), Germania (10,1%), Franta (8%) si Grecia (7,8%). Din punct de vedere teritorial, se observa orientarea cu precadere a ISD spre Bucuresti-Ilfov (64,3%), alte regiuni de dezvoltare beneficiare de importante ISD fiind Sud-Est (7,7%), Centru (7,4%), Sud (6,5%) si Vest (5,6%).

Cele mai citite

Leasingul de personal: o soluție pentru deficitul de muncitori calificați în România?

Confruntându-se cu un deficit de muncitori calificați, România se află în fața unui mare obstacol în calea dezvoltării economice. Astfel, leasingul de personal se...

Acordul pentru avioanele F-35, moment istoric

România a semnat, joi, la Palatul Victoria, acordul pentru achiziția avioanelor F-35, marcând un moment crucial în modernizarea Forțelor Aeriene Române Ceremonia a fost prezidată...

Ciprian Ciucu: Eu aş fi organizat acest referendum în primăvară, decuplat de dezbaterile sterile, electorale

Referendumul local este util, pentru că presupune o discuţie despre creşterea coerenţei administrative, însă momentul organizării sale, simultan cu primul tur al scrutinului prezidenţial...
Ultima oră
Pe aceeași temă