Motivaţia introducerii acestui sistem este aceea că, în condiţiile în care organele fiscale locale gestionează peste 12 milioane de contribuabili, acest sistem permite o simplificare administrativă şi o creştere a eficienţei organelor fiscale locale.
Preţul „neserios”
Companiile sau persoanele care preiau de la un debitor declarat insolvabil active vândute fictiv sau la un preţ „neserios” faţă de valoarea de piaţă vor răspunde solidar cu acesta, mai prevede proiectul. Tot pentru debitorii declaraţi insolvabili, care nu îşi mai pot achita obligaţiile de plată restante, vor răspunde solidar şi administratorii de drept ori de fapt care în perioada exercitării mandatului sau a controlului efectiv nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de a cere instanţei deschiderea procedurii insolvenţei, pentru obligaţiile fiscale aferente perioadei respective şi rămase neachitate la data declarării stării de insolvabilitate.
Sechestru pe „indicii”
Statul va avea totodată dreptul să dispună măsuri asigurătorii sub forma popririi asiguratorii şi sechestrului asigurătoriu asupra bunurilor mobile şi/sau imobile proprietate a debitorului, precum şi asupra veniturilor acestuia nu numai când există pericolul ca acesta să se sustragă, să îşi ascundă ori să îşi risipească patrimoniul, ci şi când există indicii că patrimoniul său urmează să fie înstrăinat sau grevat de sarcini, periclitând sau îngreunând în mod considerabil colectarea.
Alte schimbări
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu va mai putea cesiona creanţe fiscale, articolul din Codul de Procedură Fiscală care prevedea acest lucru fiind abrogat la recomandarea FMI.
Într-un an calendaristic un debitor poate beneficia de suspendarea executării silite prin poprire pentru o perioadă de cel mult 6 luni.
Premierul Emil Boc a declarat că Guvernul, împreună cu Ministerul Finanţelor, lucrează la o soluţie pentru compensarea TVA la lucrările finanţate prin fonduri europene.
Administraţia Financiară poate să treacă la executarea silită a datornicilor fără somaţie.