8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă105 miliarde euro, costul unui cutremur major

105 miliarde euro, costul unui cutremur major

» Din cele 8,4 milioane de locuinte existente in Romania, doar 8% sunt asigurate de proprietari.

» In cazul producerii cutremurelor, expunerea rezidentiala totala este de circa 105 miliarde de euro.

» Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor isi urmeaza in continuare traseul parlamentar.

Doar 8% din cele aproximativ 8,4 milioane de locuinte din Romania sunt asigurate, a anuntat, ieri, presedinta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu. Ea a aratat ca acest procent este foarte redus in Romania, comparativ cu alte tari europene, deoarece romanii nu au inca o cultura a protejarii bunurilor proprii prin asigurare.
Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost deja adoptat de Senat si urmeaza sa fie dezbatut de Camera Deputatilor.
Asigurarea obligatorie este necesara in primul rand pentru ca Romania este o tara expusa dezastrelor naturale, cutremure si inundatii. In cazul unui cutremur devastator, expunerea rezidentiala totala este de circa 105 miliarde de euro. "Potrivit unui studiu elaborat de Ministerul Mediului din Romania, valoarea pierderilor medii anuale, calculata pentru cladiri rezidentiale, rezultate in urma producerii inundatiilor, se ridica la aproximativ 20 milioane de euro. In cazul producerii cutremurelor, expunerea rezidentiala totala este de circa 105 miliarde de euro", a explicat presedinta CSA.

Plafon de 20.000 de euro

Potrivit proiectului de lege, suma asigurata obligatoriu, respectiv suma asigurata care poate fi acordata beneficiarului politei de asigurare, reprezinta echivalentul in lei a 20.000 de euro, respectiv a 10.000 de euro (in functie de tipul locuintei). Pentru aceste asigurari, prima obligatorie este de 20 de euro, respectiv de 10 euro. Pentru persoanele foarte sarace, aflate in evidenta autoritatilor locale, statul va achita primele de asigurare. Primele se platesc anual, integral. Presedinta CSA a aratat ca acesti bani nu reprezinta un efort financiar deosebit: "Daca facem un calcul simplu si luam ca exemplu suma de 10 euro si o impartim la 12 luni, va rezulta ca pentru 30 de zile valoarea primei se ridica la 0,8 euro, care, calculata la un curs de 3,3 lei/euro, reprezinta 2,7 lei. Cu aceasta suma putem cumpara intr-o luna maximum trei paini sau un litru de lapte, ceea ce nu reprezinta un efort financiar deosebit". In opinia Angelei Toncescu, scopul asigurarii obligatorii este acela de a sprijini cetatenii in reconstructia locuintelor distruse cu prilejul producerii dezastrelor naturale, cutremure de pamant, alunecari de teren sau inundatii, prin acoperirea costurilor de reconstructie. Presedinta CSA a explicat ca asigurarea obligatorie a locuintei difera de asigurarea RCA: "S-a creat o confuzie in randul populatiei, care asociaza asigurarea auto obligatorie RCA, o asigurare pentru pagube produse tertilor de catre proprietarul unui autovehicul, cu asigurarea obligatorie a locuintelor, destinata protejarii proprietatilor personale, distruse de calamitati naturale".
CSA mizeaza pe sprijinul Bancii Mondiale si al Ministerului Economiei si Finantelor pentru finantarea programului de reasigurare, absolut obligatoriu in riscurile de catastrofa. Comisia este cea care va elabora legislatia secundara a domeniului asigurarii obligatorii a locuintelor (norme si reglementari tehnice pornind de la prevederile viitoare legi), motiv pentru care doreste si sprijin de la companiile de asigurare. "Comisia se bazeaza pe sprijinul societatilor de asigurare care vor participa la constituirea Pool-ului de Asigurare Impotriva dezastrelor Naturale (PAID), deoarece incheierea contractelor de asigurare si despagubirile se vor face de catre asiguratori", a mai spus Toncescu.

De acord cu asigurarea
Potrivit unui sondaj INSOMAR, 60,2% dintre romani sunt de acord cu introducerea obligativitatii asigurarii locuintelor impotriva dezastrelor naturale, in timp ce 30,1% nu sunt de acord cu aceasta masura (circa 9,7% dintre respondenti nu au dat nici un raspuns). Aproximativ 83,5% dintre participantii la sondaj au aratat ca nu si-au asigurat locuintele. "Toate aceste date statistice arata clar faptul ca, desi majoritatea romanilor doresc introducerea legii, acestia nu constientizeaza existenta riscurilor, neexistand educatie si cultura in acest sens", a spus Toncescu.

Cele mai citite

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă