5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă1 Mai pe litoral: surprize și moloz

1 Mai pe litoral: surprize și moloz

Vestea bună: între 30.000 și 50.000 de turiști sunt așteptați, în minivacanța de 1 Mai, pe litoralul românesc. Vestea proastă: stațiunile sunt, ca de fiecare dată, nepregătite.

În cea mai căutată stațiune din Constanța, Mamaia, se lucrează intens. Autoritățile locale au obținut un contract pe fonduri europene pentru reabilitarea falezei, dar lucrările sunt ample și nu vor fi gata pe 1 mai. Există însă și o parte plină a paharului: cel puțin o porțiune, din zona centrală și de nord a stațiunii, cea care atrage turiștii cu bani, va fi gata. Piațeta de la Cazino, de exemplu, a fost deja pavată și în aceste zile ar trebuie să se lucreze la scena pe care se vor susține spectacole. ”Până pe data de 29 aprilie terminăm betonarea pe toată zona Piaţetei Cazino, de la Hotel Victoria până la piaţetă. Din zona Cleopatra până la Hotel Victoria se toarnă asfalt şi până pe 15 mai va fi asfaltat şi trotuarele betonate. Alergăm să ne încadrăm în termen. Am mizat iniţial că vom lucra până pe 15 iunie ca să definitivăm lucrările pe acest sector şi la ultima şedinţă de coordonare am fost înştiinţaţi că doar până în 15 mai putem lucra”, a declarat Constantin Văvuda, reprezentantul firmei care se ocupă de lucrările în această zonă.

Lucrurile stau mai prost în sudul stațiunii, la intrarea dinspre Constanța. Faleza este neasfaltată. Vasile Chirondojan, consilier local PSD și investitor în zonă, s-a plâns primarului Constanței, care a făcut o vizită în zonă. ”Prima dată au luat-o foarte bine şi de vreo două – trei săptămâni s-au stopat lucrările. Colac peste pupăză ne-au băgat nisip, în faţă, pe faleză, şi mai bine lăsau aşa să treacă 1 Mai”, a declarat el. S-a referit la faptul că pe faleză, pe o porţiune de câţiva zeci de metri, sunt mai multe grămezi cu nisip. Constructorul a spus însă că acest nisip este folosit la asfaltare care va începe de luni. El a menţionat că lucrările nu vor fi oprite nici de 1 şi 2 mai, când se va lucra pe anumite sectoare.

Vestea bună este că aici, mai exact în fața Satului de Vacanță, se va amplasa pasarela sub formă de iaht, care ar trebui să fie folosită de turiștii care intră sau ies din stațiune. Aceasta ar trebui să fie deschisă circulaţiei începând de la 1 mai. Celelalte două, din stațiune, vor fi gata în jurul datei de 15 mai, spun autoritățile locale, dar data pare optimistă, dacă ne uităm la stadiul lucrărilor.

Vrea șantier și în timpul verii

Primarul Mazăre a spus că nu toate lucrările vor fi încheiate până la data de 1 Mai, unele probabil nici până pe 15 mai, atunci când legea spune că acestea trebuie oprite pe durata sezonului estival. „Va fi o zonă de faleză care va fi la stadiul de piatră, din păcate acolo nu pot termina, cred că este o zonă din estimarea mea cam de un kilometru. În rest, sunt zone la stadiul de beton şi la stadiul de pietruit. Singurul lucru care mă îngrijorează şi voi merge la birou ca să văd ce soluţie putem găsi este faptul că, potrivit actualei legi, pe 15 mai trebuie oprite intregal lucrările. Ori în psihoza care există în România nimeni nu are curajul să depăşească nici măcar cu o oră data de 15 mai, nici constructorul, nici noi de la Primărie şi atunci riscăm să rămânem cu faleza peste vară în acest stadiu”, a declarat Mazăre. El a spus că doreşte să aibă o discuţie cu premierul Victor Ponta în acest sens, sperând că Guvernul ar putea modifica legea respectivă, lăsând la latitudinea autorităţilor locale care lucrări trebuie oprite şi care nu. „Cred că va trebui să am o discuție cu premierul ca să iasă un proiect de lege care să lase la latitudinea autorităţilor locale ce lucrări trebuie oprite şi ce nu. Trebuie să vorbesc cu premierul poate dacă nu mai au timp şi nu cred că mai au timp să treacă până în 15 mai ca proiect de lege să dea ceva, o hotărâre de Guvern care să modifice amendamentele alea deştepte că din 15 mai până în 15 septembrie nu se poate cons­trui. […] Trebuie să înţelegeţi un lucru. În toate staţiunile din lume, în momentul în care se dezvoltă, se şi construieşte, se izolează locurile respective şi se construieşte, altfel plângem că s-a construit în Turcia, în Bulgaria şi la noi nu sau durează foarte mult”, a mai afirmat Radu Mazăre”, a explicat edilul.   

Există și vești bune pentru turiștii care vor veni pe litoral de 1 Mai. În perioada 30 aprilie-4 mai autobuzele etajate vor circula zilnic între orele 10.00-20.00, cu plecări de la Gară din 30 în 30 de minute. Biletele de transport pot fi achiziționate la prețul de 5 lei numai de la taxatoarele aflate în respectivele mijloace de transport în comun. Traseul autobuzelor etajate „Mamaia Estival” este următorul: Gară-Bd. Ferdinand-Str. Mircea cel Bătrân-Bd. Mamaia până la capătul stațiunii, la Hotel Caraiman, și retur pe Bd. Mamaia-Bd. Tomis-Bd. Ferdinand-Gară. De asemenea, telegondola din stațiunea Mamaia va funcționa zilnic în perioada 1-4 mai, între orele 10.00 și 20.00. O călătorie costă 15 lei pentru o persoană, iar copiii sub 7 ani și persoanele cu handicap beneficiază de transport gratuit.

Podul din Agigea va fi deschis circulației, în perioada 29 aprilie, ora 14.00-6 mai, ora 8.00. Va exista însă o restricție de viteză (maximum 50 de kilometri pe oră), fără restricție de tonaj pentru transportul de călători. Restricțiile pentru traficul de marfă vor fi în continuare menținute. Pe pod se va circula pe trei benzi, Poliția Rutieră stabilind, în funcție de fluxul de trafic, numărul de benzi pe sens, astfel încât să nu existe ambuteiaje.   

Cele mai citite

Diabetul atinge niveluri pandemice, afectând peste 800 de milioane de persoane la nivel global

Diabetul, o afecțiune care perturbă procesarea zahărului în organism, a devenit una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel mondial, cu o...

Investițiile străine în România cresc, dar numărul noilor companii cu capital străin scade semnificativ

Italia deține cel mai mare număr de firme (53.411) înregistrate în România Investițiile directe ale nerezidenților în România au totalizat 5,362 miliarde de euro în...

Diabetul atinge niveluri pandemice, afectând peste 800 de milioane de persoane la nivel global

Diabetul, o afecțiune care perturbă procesarea zahărului în organism, a devenit una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel mondial, cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă