12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalZeci de palestinieni, răniţi de armata israeliană în Fâşia Gaza

Zeci de palestinieni, răniţi de armata israeliană în Fâşia Gaza

Intitulate generic şi Marşul întoarcerii, protestele au fost lansate la 30 martie pentru a solicita dreptul de revenire pentru refugiaţii palestinieni şi descendenţii lor pe pământurile familiilor pierdute în faţa Israelului după războiul din 1948.

Protestele derulate de-a lungul frontierei au atins un vârf la 14 mai, când surse medicale din Gaza susţin că cel puţin 60 de palestinieni au fost ucişi de armata israeliană. Violenţele s-au diminuat între timp, dar există uneori intensificări sporadice.

De la începutul protestelor la frontieră, 113 palestinieni au fost ucişi de tiruri ale armatei israeliene, potrivit unor oficiali din domeniul medical din Gaza.

Cei mai mulţi dintre participanţii la protestul de vineri au păstrat distanţa şi au rămas la circa 800 de metri de gardul de securitate. Zeci de tineri au avansat totuşi până la circa 300 de metri distanţă şi au incendiat cauciucuri într-un loc de protest. La est de Gaza City unii tineri au avansat chiar până la gardul de securitate şi au încercat să-l smulgă, potrivit Reuters.

Militarii israelieni au tras cu gaze lacrimogene şi muniţie de război. De asemenea, israelienii au tras şi asupra unor zmee aprinse de protestatari pentru a le doborî înainte de a ajunge pe terenul arabil din Israel şi a incendia recoltele.

Potrivit unor oficiali din Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, cel puţin 109 de protestatari au fost răniţi, dintre care cel puţin zece cu muniţie de război.

Liderul Hamas Ismail Haniyeh şi liderul grupării în Gaza, Yehya Al-Sinwar, s-au alăturat protestelor în două locuri diferite fiind primiţi cu urale.

“Marşurile întoarcerii nu s-au terminat. Sunt ele mai mici dar continuă”, a spus Ali, un participant care şi-a mascat faţa cu un tricou la un protest de la est de Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza.

Protestatarii s-au retras la căderea nopţii pentru a-şi întrerupe postul din timpul zilei ţinut în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă