Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a vorbit marți în Parlamentul European, deoarece Uniunea Europeană a primit deja două milioane de refugiați ucraineni care fug de invazia Rusiei în Ucraina.
„Acest lucru nu se va termina curând. (Președintele rus Vladimir) Putin își duce războiul fără remuşcări, reţinere sau milă”, a declarat comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, în Parlamentul European. „Urmează să vină mai multe. Urmează și mai mult rău. Alte milioane vor fugi și trebuie să le primim de bun venit.”
Ylva Johansson spune că acei refugiați ucraineni au fugit din calea forțelor rusești după bombardamente devastatoare
Forțele ruse au supus un număr de localități și orașe ucrainene unor bombardamente devastatoare și le-au lăsat zile întregi fără energie electrică și apă în locuri precum portul Mariupol, punând pe fugă sute de mii din țara de 44 de milioane de oameni, conform Reuters.
Agenția ONU pentru Refugiați ICNUR a declarat că numărul persoanelor care au fugit din Ucraina în estul și centrul Europei a ajuns marți la două milioane, pe fondul eforturilor recente de a crea coridoare sigure de evacuare din orașele atacate.
Discuțiile făcute de Ylva Johansson despre refugiați ucraineni vin pe fondul aderării României la spațiul Schengen
Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, a declarat că România este pregătită să intre în Spațiul Schengen și speră că acest lucru să se întâmple cât mai curând.
Întrebată despre moment când România ar fi pregătită să intre în Spațiul Schengen, comisarul european a spus că speră ca acest lucru să se întâmple cât de curând.
„Sper să se întâmple curând. Comisia, după cum ştiţi, de 10 ani, a făcut aprecierea că România este pregătită pentru Schengen şi împărtăşim aceeaşi părere şi încercăm să împingem Consiliul spre pasul următor pentru că este timpul ca România să fie un membru Schengen deplin”, a declarat Ylva Johansson.
Aderarea la spațiul Schengen reprezintă un drept și o obligație asumată prin Tratatul de Aderare la UE, România dorind să participe la toate formele de cooperare menite să aprofundeze integrarea europeană.
România asigură de facto securitatea frontierelor externe ale UE din momentul aderării sale la UE, în ianuarie 2007.
Eliminarea controalelor la frontierele interne ale Uniunii Europene este unul dintre cele mai vizibile și mai importante efecte ale procesului de integrare europeană.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!