17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăInternațional„XXL (Fat Pig)" la Teatrul Act

„XXL (Fat Pig)” la Teatrul Act

Acuzat deseori că este misogin, cinic ş.a.md., Neil LaBute nu este chiar genul de autor comod. Chiar dacă majoritatea pieselor sale sunt comedii. Dar, după cum spunea un critic american, nu prea ai vrea să întâlneşti vreunul din personajele sale într-un bar.

Parcă, în „XXL (Fat Pig)”, cel puţin în varianta scenică de la Teatrul Act, se întrezăreşte o speranţă. Chiar dacă titlul original în engleză, „Fat Pig” sună ceva mai urât decât alte titluri ale lui LaBute. Poate ăsta e şi motivul pentru care realizatorii noului spectacol au ales să nu joace montarea sub traducerea exactă a titlului original, care ar fi sunat ceva de genul „Grasă ca un porc”. Mai ales că această grasă (în interpretarea Ralucăi Vermeşan) e cel mai simpatic personaj din piesă.

Despre obezitate, sau mai exact despre cum este percepută o astfel de persoană în public, despre frica de reacţia celorlalţi este vorba în „XXL”. Sunt sigur că mai toate femeile se vor recunoaşte mai mult sau mai puţin în personajul fetei grase. Chiar dacă au sau nu probleme de greutate, chiar dacă, de fapt, sunt foarte slabe. Presiunea societăţii, goana după „look-ul” perfect, după silueta model, aşa cum apare ea peste tot în media, uneori schimbă vieţi. (Dar au început să apară tot mai des fotografii cu modele „plinuţe”. Chiar şi revista Elle a avut un număr special. Să nu vorbim şi de tot mai desele relatări despre suferinţele modelelor care au trebuit să îşi menţină silueta perfectă. )

Şi la fel de sigur sunt că majoritatea bărbaţilor se vor recunoaşte în personajul masculin, sau mai exact în laşitatea acestuia de a accepta în faţa altora că iubeşte o femeie care nu se înscrie în standardele cerute de ei (prieteni, colegi etc.) Şi nu vorbesc aici doar de felul în care ea arată.

Chiar dacă e departe de standardul 90-60-90, Helen spune că se simte foarte bine aşa cum e. Spre deosebire de bărbatul pe care îl întâlneşte întâmplător într-un fast food şi de care se va îndrăgosti, ea nu citeşte etichetele la capitolul calorii şi îşi permite chiar şi excese gastronomice. Nu ea se simte prost că e grasă, ci ceilalţi se simt intimidaţi în prezenţa ei. E foarte greu însă, pentru bărbatul care o iubeşte să treacă peste prejudecăţi în faţa unor colegi care se uită la femeie ca la o mare ciudăţenie a naturii. Care-i deznodământul? Aflaţi singuri dacă vă duceţi să vedeţi „XXL (Fat Pig)” – o comedie despre prejudecăţile care ne conduc viaţa, oricât de „open minded” am spune noi că suntem.

XXL (Fat Pig)
Durata: 2h.
Autor: Neil LaBute. Regia: Cristi Juncu. Scenografia: Cosmin Ardeleanu. Cu: Tudor Istodor/Andi Vasluianu, Raluca Vermeşan, Irina Velcescu, Vlad Zamfirescu.
O producţie Asociaţia Culturală CATHARSIS, Teatrul ACT şi Teatrul „George Ciprian” Buzău. Preţ bilet: 30 lei integral şi 20 lei redus.

Cele mai citite

Furia vocilor franceze zguduie Palatul Elysee. Mii de protestatari contestă numirea noului premier

Organizatorii au declarat că, sâmbătă, aproximativ 300.000 de persoane au manifestat pașnic în toată Franța Partidele de stânga îl acuză pe Macron că ignoră rezultatele...

Ce se va întâmpla cu Alfred Bulai după infarctul suferit în arest

Sociologul Alfred Bulai a ajuns la spital după ce i s-a făcut rău în arest. Surse spun că acesta a făcut infarct şi va...

Marcel Ciolacu ironic la întrebarea dacă împarte același bazin electoral cu Mircea Geoană: Nu l-am găsit acolo

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, consideră că o eventuală candidatură a fostului secretar general al NATO, Mircea Geoană la funcţia de...
Ultima oră
Pe aceeași temă