Orban a declarat ultimul deceniu drept cel mai de succes din secolul trecut al Ungariei, dar a declarat, de asemenea, că ţara este ameninţată de problemele legate de climă şi de declinul continuu al populaţiei.
Orban, care a revenit la putere în 2010, când Ungaria încă era monitorizată de creditorii internaţionali după acordarea unui împrumut, a declarat că Guvernul său a respins cererile pentru mai multă austeritate şi a achitat împrumuturile obţinute de la FMI, pentru a avea mână liberă în politicile sale economice.
Orban a spus că, în timp ce creşterea economică a Ungariei, de 4,9%, a depăşit în general media europeană, Ungaria este încă strâns legată de performanţele economice ale Europei, întrucât 85% din exporturile maghiare sunt destinate altor ţări europene.
„Deci, problema lor economică este şi problema noastră. Singura întrebare este în ce măsură va mai fi problema noastră”, a spus Orban, potrivit Mediafax.
„Economia europeană, în special cea a zonei euro, s-a oprit pur şi simplu”, a spus el, adăugând că creşterea economică în Europa în 2020 ar fi „cel mult microscopică”.
În ceea ce priveşte declinul demografic, Orban a spus că, în timp ce stimulentele economice ale Guvernului pentru cuplurile căsătorite şi familiile numeroase au ajutat la limitarea declinului populaţiei, sunt necesare mai multe măsuri.
În timp ce numărul căsătoriilor a crescut şi cel al divorţurilor a scăzut, „vestea proastă este că scăderea populaţiei nu s-a oprit”, a spus Orban. „Maghiarii continuă să fie o specie pe cale de dispariţie”, a adăugat el.
De asemenea, Orban a anunţat politici pentru protejarea mediului, inclusiv o creştere cu 27% a suprafeţelor împădurite, măsuri pentru interzicerea ambalajelor din plastic de unică folosinţă şi stimulente pentru utilizarea maşinilor electrice. El a mai spus că toate autobuzele noi utilizate pentru transportul public urban ar trebui să fie electrice începând cu 2022.