Pompierii au încercat să stingă un incendiu de vegetație din apropierea unor zone rezidențiale aflate în sud-vestul Turciei, a anunțat autoritatea forestieră locală, amintindu-le turcilor de incendiile de anul trecut care au făcut ravagii în întreaga regiune.
Autoritatea forestieră regională din provincia Mugla a declarat că incendiile, alimentate de vânturile puternice și de temperaturile apropiate de 40 de grade Celsius (40C), amenințau un hotel și zonele de locuit din micul oraș de la malul mării Icmeler, în apropiere de Marmaris.
Paza de coastă turcă a securizat golful și a suspendat traficul de apă din zona în care avioanele și elicopterele de stingere a incendiilor colectau apă pentru a ajuta la stingerea focului, a adăugat aceasta.
Schimbările climatice provocate de om fac valurile de căldură mai probabile și mai severe, spun oamenii de știință.
Incendiile de vara trecută, majoritatea produse și în apropiere de Marmaris, au fost cele mai intense înregistrate vreodată în Turcia, a declarat atunci monitorul atmosferei din cadrul Uniunii Europene, adăugând că Mediterana a devenit un punct fierbinte al incendiilor de vegetație.
Instabilitate atmosferică în România
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată ce va viza, integral sau parţial, 25 de judeţe, valabilă până mâine dimineaţă, şi o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru 17 judeţe şi Bucureşti, valabilă până mâine seară.
Potrivit meteorologilor, de sâmbătă, ora 12:00, până duminică, ora 10:00, în vestul, nord-vestul, centrul şi sud-vestul ţării, precum şi la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 70-90 km/h, vijelii puternice, ploi abundente, frecvente descărcări electrice şi pe alocuri căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 40-60 l/mp.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!