7.7 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăInternaționalVIDEO: Spania plănuiește să introducă o nouă lege: "Concediu menstrual" plătit

VIDEO: Spania plănuiește să introducă o nouă lege: „Concediu menstrual” plătit

Guvernul spaniol de stânga a aprobat marți, 17 mai, un proiect de lege care vizează consolidarea dreptului la avort și face din Spania prima țară din Europa care oferă concediu menstrual plătit de stat pentru femeile care au menstruație dureroasă.

Spania ar putea oferi în curând concediu plătit pentru femeile care au menstruații dureroase.

Guvernul de stânga al țării a aprobat un proiect de lege care ar face ca Spania să devină prima țară din Europa care va oferi concediu menstrual plătit finanțat de stat.

Și va urmări, de asemenea, să consolideze dreptul la avort prin garantarea accesului la avort în întreaga țară.

Irene Montero este ministrul pentru egalitate al țării.

„Nu va mai trebui să lucrăm cu dureri și nu va mai trebui să luăm pastile înainte de muncă și să încercăm să ascundem că suferim dureri din cauza menstruației. Fiecare femeie care are nevoie va putea să se folosească de acest concediu temporar pentru perioadele menstruale dureroase.”

Proiectul de lege provoacă deja o dezbatere cu privire la faptul că majoritatea companiilor poate că vor renunța la serviciile femeilor.

Claire Vandaele este un instructor de fitness care suferă de endometrioză – ale cărei simptome pot include dureri menstruale incapacitante.

„Legea este bună pentru că recunoaște că problema există, dar, din păcate, nu trebuie să uităm că menstruațiile lungi, abundente și dureroase. Poate fi de la un simptom al altei boli. Poate că există altceva care trebuie tratat și vindecat, poate fi endometrioză, ovare polichistice, miom, cancer, poate fi oricare dintre aceste probleme. Așadar, nu este vorba de a normaliza și de a spune, ei bine, dacă au menstruații dureroase, atunci să ia o pauză și se va termina. Nu, pentru că luna următoare va fi la fel și de fiecare dată sănătatea femeii se înrăutățește.”

Alții se întreabă cum va fi monitorizată legitimitatea solicitanților:

„Este un pic relativ, cred că oamenii își vor lua concediu fără să aibă acele dureri, așa că, prin urmare, trebuie să fie mai controlat. Nu, toate astea mă îngrozesc. Nu cred că este normal. O femeie într-un birou ar putea spune asta și nu ți-ai da seama.”

Proiectul de lege ar putea dura luni de zile pentru a fi aprobat.

Aceasta va fi supus unei audieri publice înainte de o nouă trecere prin cabinet și de un vot în camera inferioară a parlamentului.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Dominic Fritz nu vrea ca Iohannis să-l numească tot pe Ciolacu premier

Vicepreşedintele USR Dominic Fritz afirmă că nu s-a discutat, la întâlnirile dintre partidele pro-europene la care el a fost prezent, despre ideea ca Marcel...

Paradoxul cărbunelui: Cererea mondială va atinge noi recorduri până în 2027, în ciuda eforturilor climatice

Prognoza vine în contradicție cu estimările anterioare, care indicau un declin semnificativ al cererii în acest deceniu Cererea globală de cărbune va continua să crească,...

Cum te convingi că formația de nuntă pe care o alegi este ceea ce căutai?

Organizarea unei nunți este, fără îndoială, una dintre cele mai emoționante provocări. Printre cele mai importante decizii, alături de locație și meniu, se află...
Ultima oră
Pe aceeași temă