Secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a alăturat unui summit rar al națiunilor arabe și israeliene desfășurat în Israel, încercând să-i liniștească pe aliații din Orientul Mijlociu cu privire la un acord nuclear cu Iranul care se profilează și să obțină un sprijin mai puternic pentru Ucraina.
Blinken, care se află într-un turneu în trei țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, s-a întâlnit cu prim-ministrul israelian Naftali Bennett, care a fost testat pozitiv cu coronavirus luni dimineața. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Blinken a fost considerat un contact apropiat și va fi testat.
Summitul, numit istoric de Israel și cele patru națiuni arabe participante, Bahrain, Egipt, Maroc și Emiratele Arabe Unite a avut loc în timp ce aliații SUA din Orientul Mijlociu își exprimă îngrijorarea cu privire la ceea ce consideră că este o lipsă de angajament din partea administrației președintelui Joe Biden față de regiune.
Washingtonul a spus în repetate rânduri că rămâne profund investit în regiune, dar concentrarea sa a fost în altă parte – strategic asupra Chinei și, pe termen scurt, asupra invaziei Ucrainei de către Rusia, care a început pe 24 februarie și a ucis mii de oameni.
Blinken a încercat să-i liniștească pe aliații din Iran. Vorbind la Ierusalim alături de omologul său israelian Yair Lapid, Blinken a declarat duminică că restabilirea unui acord nuclear din 2015 este cea mai bună modalitate de a stăpâni programul nuclear al Iranului.
Dar aliații arabi din Golf, precum și Israelul rămân profund îngrijorați.
Discuțiile nucleare dintre puterile mondiale și Teheran au fost aproape de un acord cu câteva săptămâni în urmă, până când Rusia a făcut cereri de ultimă oră Statelor Unite, insistând că sancțiunile impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei nu ar trebui să îi afecteze comerțul cu Iranul.
După discuțiile cu Blinken, premierul israelian Bennett, care a avertizat că un acord nuclear cu Iranul nu va fi obligatoriu pentru Israel, a spus că speră că Washingtonul va fi atent la preocupările regionale.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!