Invazia Rusiei în Ucraina a aruncat Europa în cel mai mare război terestru de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Pe măsură ce Putin plătește pentru războiul pe care îl continuă, gestionarea consecințelor va deveni din ce în ce mai dificilă.
Rusia se confruntă cu mai multă durere economică și izolare în 2023.
În ciuda avertismentelor serviciilor de informații americane, mulți oficiali europeni și ucraineni nu au crezut că Rusia va invada.
Logica lor: ar fi irațional din partea președintelui Vladimir Putin și mult prea mult pentru ca armata sa să se implice.
Cu toate acestea, Putin, indignat de ceea ce el vedea ca fiind pivotul Ucrainei spre vest, a ordonat citatul „operațiunea militară specială”.
Invazia Rusiei în Ucraina a bulversat geopolitica.
Extinderea NATO a fost exact lucrul la care Putin s-a opus – acum alianța este pregătită să adauge Finlanda și Suedia în bloc.
Anterior, Ucraina s-a luptat pentru a atrage interesul Occidentului în conflictul său cu Rusia, dar acum primește un sprijin internațional inimaginabil.
Statele Unite furnizează cea mai mare parte a ajutorului financiar și militar necesar pentru a menține Ucraina în luptă.
Ucraina insistă că Rusia trebuie să se retragă de pe tot teritoriul său, inclusiv din Crimeea, înainte de a începe orice discuțielegată de pace.
Rusia se poate aștepta la mai multe încercări occidentale de izolare în 2023, inclusiv a lui Putin personal.
Iranul, Coreea de Nord și Belarus rămân susținători fermi. Iar China și India cumpără petrol rusesc la prețuri foarte reduse.
Dar Beijingul nu a fost atât de susținător public pe cât se aștepta.
Moscova va trebui, de asemenea, să își gestioneze economia afectată de sancțiuni, în timp ce va trebui să reducă potențial finanțarea serviciilor.
Surse au declarat pentru Reuters în octombrie, că și controlul lui Putin asupra puterii s-ar putea slăbi rapid dacă se profilează o înfrângere în Ucraina.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!