Prințul Charles al Marii Britanii și-a exprimat durerea profundă în legătură cu sclavia într-un discurs ținut în fața liderilor Commonwealth-ului din Rwanda și a recunoscut că rădăcinile organizației se află într-o perioadă dureroasă a istoriei, făcând aluzie la comerțul cu sclavi și la colonialism.
Commonwealth, un club de 54 de țări, majoritatea foste colonii britanice, cuprinde aproximativ o treime din umanitate și se prezintă ca o rețea de parteneri egali cu obiective comune precum democrația, pacea și prosperitatea.
Înrădăcinat în Imperiul Britanic, Commonwealth-ul nu s-a confruntat până acum în mod public cu moștenirea colonialismului sau a sclaviei, dar au existat apeluri tot mai numeroase, în special din partea statelor membre din Caraibe, pentru a face acest lucru.
El a participat la summit în numele mamei sale, regina Elisabeta, care conduce Commonwealth-ul de la începutul domniei sale, în 1952. Ștafeta îi va fi transmisă, conform unei decizii luate de liderii Commonwealth-ului în 2018, pe care unele națiuni din Caraibe o contestă acum.
În discursul său, Charles a recunoscut, de asemenea, sentimentul republican în creștere în unele dintre cele 15 națiuni din Commonwealth care o au în prezent pe regină ca șef de stat. Printre acestea se numără Regatul Unit, Australia, Noua Zeelandă, Canada, Jamaica, Belize, Bahamas și Papua Noua Guinee.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!