Prețurile mondiale ale alimentelor au urcat cu aproape 13% în martie, atingând un nou record, în condițiile în care războiul din Ucraina a provocat turbulențe pe piețele cerealelor de bază și ale uleiurilor comestibile, a anunțat vineri agenția alimentară a ONU.
Agenția ONU pentru alimentație a declarat că prețurile mondiale ale alimentelor au sărit cu aproape 13% în martie, atingând un nou record.
Asta în condițiile în care războiul din Ucraina a provocat turbulențe pe piețele pentru cereale de bază și uleiuri comestibile.
Rusia și Ucraina sunt mari exportatori de grâu, porumb, orz și ulei de floarea-soarelui prin Marea Neagră.
Organizația pentru Alimentație și Agricultură a avertizat luna trecută că prețurile la alimente și furaje ar putea crește cu până la 20% ca urmare a conflictului din Ucraina, crescând, de asemenea, riscul malnutriție.
Indicele prețurilor la cereale al agenției a urcat cu 17% în martie, atingând un nivel record, în timp ce indicele prețurilor la uleiul vegetal a urcat cu 23%, înregistrând, de asemenea, cea mai mare valoare de până acum.
Prețurile zahărului și ale produselor lactate au crescut, de asemenea, puternic luna trecută.
Vineri, în estimări separate privind cererea și oferta de cereale, FAO și-a redus cu 6 milioane de tone proiecția privind producția mondială de grâu în 2022, deoarece a luat în calcul posibilitatea ca cel puțin 20% din suprafața cultivată de iarnă din Ucraina să nu fie recoltată.
Agenția și-a redus proiecția privind comerțul mondial cu cereale în anul de comercializare 2021/22, întrucât se așteaptă ca exporturile în creștere din Argentina, India, UE și Statele Unite să compenseze doar o parte din perturbarea exporturilor din Marea Neagră.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!