3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInternaționalVIDEO: Marea Britanie și Franța semnează un nou acord privind migrația ilegală

VIDEO: Marea Britanie și Franța semnează un nou acord privind migrația ilegală

Marea Britanie și Franța au semnat luni un acord în valoare de 72,2 milioane de euro (74,5 milioane de dolari) pentru a intensifica eforturile de a opri migranții ilegali care traversează Canalul Mânecii.

Marea Britanie și Franța iau măsuri drastice împotriva migranților ilegali care traversează Canalul Mânecii – întinderea îngustă, dar periculoasă, de apă dintre cele două țări.

Până acum, în acest an, peste 40.000 de persoane au efectuat această călătorie în bărci mici – cu 11.000 mai multe decât în tot anul 2021, iar guvernul britanic spune că peste 30.000 de tentative de traversare ilegală dinspre Franța au fost împiedicate de la începutul anului.

Luna trecută, ministrul britanic de interne Suella Braverman a descris numărul crescut de sosiri ca fiind o „invazie”, pe fondul criticilor privind condițiile de la un centru de procesare a migranților supraaglomerat.

Luni (14 noiembrie), ea a semnat un nou acord de cooperare multianual cu omologul său francez.

Braverman a declarat că acesta include o creștere cu 40% a numărului de ofițeri de jandarmerie plătiți de Marea Britanie care vor patrula pe plajele franceze în următoarele luni.

„Nu există un singur răspuns, nu există o soluție rapidă. Cooperarea și colaborarea noastră cu francezii este absolut esențială pentru a ne asigura că există o barieră solidă care să împiedice astfel de lucruri,” a spus acesta.

Pentru prima dată, ofițerii britanici vor fi încorporați în Franța – o mișcare la care francezii s-au opus anterior din cauza preocupărilor legate de suveranitate.

„Asta înseamnă că vor exista ofițeri britanici care vor lucra pe teritoriul francez, observând activitatea sau lucrând pe teren cu ofițerii francezi pentru a detecta și intercepta migranții ilegali în timp ce încearcă să părăsească Franța. Vom lucra mână în mână în camerele de control, vom gestiona informațiile și vom lucra cu forțele de ordine”, mai spune acesta.

De asemenea, este inclusă și investiția în tehnologie de supraveghere, precum drone și elicoptere, și în echipe de câini, dar și sprijin pentru centrele de primire din Franța.

Miniștrii britanici spun că albanezii se află în spatele valului de sosiri – și adesea abuzează de legile sclaviei moderne, pretinzând că sunt victime ale traficului de persoane pentru a evita deportarea.

Albanezii au reprezentat 42% dintre persoanele care au călătorit cu ambarcațiuni mici între lunile mai și septembrie ale acestui an.

Cifrele guvernului britanic au arătat că puțin peste 11.000 de albanezi au sosit în aceste cinci luni, față de 815 în 2020.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă