Carrie Lam, liderul învins al Hong Kong-ului, care a condus centrul financiar global în timpul tulburărilor fără precedent provocate de protestele antiguvernamentale și de COVID-19, a declarat că nu va candida pentru un al doilea mandat de cinci ani.
Liderul din Hong Kong, Carrie Lam, a anunțat luni că nu va candida pentru un nou mandat.
În primul său mandat de șef al executivului, Lam a guvernat orașul condus de chinezi prin valuri fără precedent de proteste antiguvernamentale, precum și prin actuala criză mondială a sănătății.
În cadrul unei conferințe de presă obișnuite, Lam a declarat că familia a fost singurul aspect pe care l-a luat în considerare în luarea deciziei sale.
„Îmi voi încheia mandatul de 5 ani în calitate de șef al executivului la 30 iunie anul acesta și îmi voi încheia cariera de peste 40 de ani în serviciul guvernului”.
„Există un singur considerent și acesta este familia. Am mai spus tuturor că familia este prioritatea mea principală. Ei cred că este timpul să mă întorc acasă.”
Anunțul ei vine în contextul în care presa locală a afirmat că cel mai înalt oficial al orașului după Lam, secretarul șef John Lee, ar urma să demisioneze din funcție pentru a se alătura cursei pentru înlocuirea lui Lam în luna mai.
Alți posibili candidați menționați în mass-media sunt secretarul financiar al orașului, Paul Chan, precum și fostul lider Leung Chun-ying.
Niciunul nu anunțase o candidatură până la jumătatea zilei de luni.
Lam nu a făcut niciun comentariu atunci când a fost întrebată despre oricare dintre candidați.
Liderii orașului sunt selectați de un mic comitet electoral format din loialiști ai Beijingului.
Acest lucru înseamnă că oricine va deveni următorul lider al Hong Kong-ului o va face cu aprobarea Beijingului.
Alegerile pentru conducerea orașului au fost amânate de luna trecută până în mai, în mijlocul unei noi epidemii de Omicron.
De când Hong Kong a revenit de la britanici la stăpânirea chineză, a avut patru șefi de stat major.
Toți s-au străduit să găsească un echilibru între aspirațiile democratice și liberale ale multora dintre locuitorii săi și viziunea conducerii Partidului Comunist Chinez.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!