Sub supravegherea liderului Kim Jong Un, Coreea de Nord a testat un „motor cu combustibil solid de mare putere”, a anunțat vineri (16 decembrie) presa de stat, în timp ce țara izolată încearcă să dezvolte o nouă armă strategică și își accelerează programele nucleare și de rachete.
Potrivit presei de stat, Coreea de Nord a testat cu succes un nou motor de rachetă, în ceea ce experții spun că este un punct de cotitură în dezvoltarea de către țară a unor noi rachete balistice puternice.
„Motorul cu combustibil solid de mare împingere” a fost testat joi (15 decembrie), sub supravegherea liderului Kim Jong Un, relatează agenția oficială de știri KCNA a țării.
Coreea de Nord, care a lucrat la construirea mai multor rachete cu combustibil solid, a declarat că acesta a fost „primul de acest fel” din țară.
Rachetele cu combustibil solid sunt mai stabile și pot fi lansate aproape fără avertisment sau timp de pregătire, după cum explică profesorul de studii nord-coreene Kim Dong-Yub.
„În comparație cu armele cu combustibil lichid, un motor cu combustibil solid nu are nevoie de injecții suplimentare de combustibil sau de locuri speciale pentru a se alimenta odată ce a fost fabricat. Este optimizat pentru ICBM-uri și rachete balistice lansate de pe submarine, deoarece este mai ușor de ascuns și de depozitat. Permite o lansare mai rapidă”, spune acesta.
„În 2016, Coreea de Nord a testat un motor cu combustibil solid la o scară mai mică. După ce a reușit acest lucru, a lansat, de asemenea, rachete balistice din submarin în decurs de un an. Deci, având în vedere perioada, acest test le-ar permite să facă rachete reale cu acest motor cu combustibil solid și există o mare posibilitate ca ei să testeze racheta în cel mult un an,” mai spune acesta.
Dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid s-a numărat printre cele cinci sarcini militare ale Nordului prezentate la reuniunea cheie a partidului său de anul trecut.
Coreea de Nord a efectuat un număr fără precedent de teste cu rachete în acest an, inclusiv o rachetă intercontinentală capabilă să atingă continentul american, în ciuda interdicțiilor și sancțiunilor internaționale.
Ultimul test are loc în timp ce șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, se află la Seul pentru discuții cu oficialii sud-coreeni, în timpul cărora a promis un efort total pentru a opri programul nuclear al Coreei de Nord.
Oficiali sud-coreeni și americani au declarat că Nordul a finalizat pregătirile pentru un potențial test nuclear, care ar fi primul din 2017.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!