O inițiativă condusă de SUA de a impune mai multe sancțiuni asupra Coreei de Nord a fost respinsă joi prin veto de China și Rusia. Veto-ul a divizat public Consiliul de Securitate al ONU pentru prima dată de când a început să pedepsească Pyongyangul în 2006.
Consiliul de Securitate s-a divizat pe această temă pentru prima dată din 2006 încoace, când Coreea de Nord a lansat primul său test nuclear.
Ambasadoarea SUA, Linda Thomas-Greenfield, s-a declarat dezamăgită, dar nu surprinsă: „Am făcut să circule un proiect de rezoluție timp de nouă săptămâni. În acest timp, țările care s-au opus veto-ului la această rezoluție au refuzat să se angajeze în privința textului, în ciuda angajamentului nostru de incluziune și flexibilitate în timpul consultărilor.”
Printre alte restricții, rezoluția a interzis exporturile de petrol și tutun către Coreea de Nord. Liderul țării, Kim Jong Un, este un fumător înrăit.
De asemenea, rezoluția ar fi pus pe lista neagră un grup de hackeri numit grupul Lazarus. În ceea ce privește Rusia, aceasta dorește să o lase mai moale cu Coreea de Nord.
Potrivit ambasadorului său la ONU, sancțiunile sunt o „fundătură”: „După cum ne-a arătat istoria, paradigma sancțiunilor nu a reușit încă să garanteze securitatea în regiune sau să rezolve problemele legate de neproliferarea rachetelor și a armelor nucleare”.
China vrea, de asemenea, să ridice unele sancțiuni, în speranța de a atrage Coreea de Nord înapoi la negocieri cu SUA. Negocierile de denuclearizare au intrat în impas după ultimul summit dintre liderul Kim și fostul președinte Donald Trump în 2019.
Problema urmează acum să fie abordată de Adunarea Generală a ONU. Cu doar o zi înainte de votul de joi, Pyongyang a lansat trei rachete. Washingtonul a avertizat că un test nuclear ar putea urma.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!