11.5 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăInternaționalVariola maimuței: Statele membre UE care au primit doze de vaccin

Variola maimuței: Statele membre UE care au primit doze de vaccin

Peste 13.600 de doze de vaccinuri împotriva variolei maimuței au fost livrate statelor membre ale Uniunii Europene, a anunțat vineri Comisia Europeană.

Spania a fost prima țară care a primit o tranșă de peste 5.000 de doze la sfârșitul lunii iunie, notează Euronews.

De atunci, Germania a primit, de asemenea, 5.300 de doze, întimp ce Portugalia și Belgia au avut livrări de 2.700 și, respectiv, 340 de doze, a confirmat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Executivul UE a încheiat un contract cu Bavarian Nordic la jumătatea lunii iunie pentru achiziționarea a 109.090 de doze din vaccinurile lor de generația a treia, folosind un mecanism pecare l-a dezvoltat ca răspuns la pandemia COVID-19. Dozele urmează să fie livrate progresiv statelor membre, urmând să se acorde prioritate celor mai afectate de epidemia de variola maimuței.

Până la 6 iulie, au fost raportate aproape 5.950 de cazuri de variola maimuței în 33 de țări și zone din întreaga regiune europeană, ceea ce reprezintă aproximativ două treimi din cazurile raportate la nivel mondial, potrivit Centrului Europeande Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Marea Britanie a raportat cele mai multe cazuri (1.351), urmată de Spania și Germania – fiecare raportând aproximativ 1.250 de cazuri – și apoi de Franța, Portugalia și Olanda, care au raportat până acum 350 și 500 de cazuri.

Potrivit ECDC, cele mai multe cazuri au fost depistate la bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, și în principal în rândul bărbaților care întrețin relații sexuale cu alți bărbați (MSM).

Anumite practici sexuale specifice au facilitat transmiterea înrândul grupurilor de HSB cu parteneri multipli, dar agenția a subliniat totuși că există un potențial de transmitere ulterioară înalte grupuri de populație.

În prezent, agenția consideră că probabilitatea de răspândire a bolii la persoanele care au cu parteneri sexuali multipli este ridicată, însă probabilitatea de răspândire în rândul populației în general este scăzută.

De asemenea, a subliniat că impactul bolii rămâne scăzut pentru majoritatea cazurilor. Până în prezent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a înregistrat trei decese la nivel mondial.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Parlamentul European blochează propunerea Ungariei pentru funcția de comisar european

Parlamentul European a refuzat să aprobe numirea lui Oliver Varhelyi, candidatul propus de Ungaria pentru funcția de comisar european pentru sănătate publică și bunăstarea...

Raport: Produsele mai puțin sănătoase, preferate de marile companii în țările cu venituri mai scăzute

Un nou raport al Indicele Global de Acces la Nutriție scoate la lumină o discrepanță îngrijorătoare în calitatea produselor alimentare și a băuturilor comercializate...

Bătaie mare pentru Andrei Rațiu! După Barcelona, și Bayer Leverkusen îl urmărește pe fundașul român

Andrei Rațiu, fundașul român de 26 de ani de la Rayo Vallecano, atrage tot mai multă atenție în Europa, iar prestațiile sale din La...
Ultima oră
Pe aceeași temă