Uniunea Europeană este pregătită să discute problema eliminării drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinuri, dar nu consideră acest pas un panaceu pentru rezolvarea problemei deficitului de vaccinuri pe termen scurt. Acest lucru a fost anunțat sâmbătă de Charles Michel, președintele Consiliului European, la sosirea sa la Porto (Portugalia) pentru un summit informal al UE, discursul său fiind difuzat de serviciul de presă al Consiliului European.
„În ceea ce privește renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinuri, nu credem că acesta este un instrument magic pe termen scurt. Cu toate acestea, suntem pregătiți să discutăm acest subiect imediat ce apar propuneri concrete. Credem, de asemenea, că este necesar să facem tot posibilul pentru a crește producția de vaccinuri”, a anunțat Charles Michel.
Michel a subliniat, de asemenea, că UE intenționează să colaboreze în mod activ cu parteneri săi din SUA și Marea Britanie pentru a-i convinge să ridice toate restricțiile de export la vaccinuri, care ar putea avea un efect mult mai mare asupra aprovizionării cu vaccinuri din întreaga lume decât abolirea brevetelor .
Vineri, Comisia Europeană a publicat date conform cărora, din decembrie 2020, 27 de țări din UE au primit aproximativ 200 de milioane de doze de vaccinuri și au exportat aproximativ același număr de doze produse în UE. Principalii importatori de vaccinuri din Uniunea Europeană sunt Statele Unite și Regatul Unit.