-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUngaria stârnește tensiuni pe tema embargoului petrolier împotriva Moscovei cu UE

Ungaria stârnește tensiuni pe tema embargoului petrolier împotriva Moscovei cu UE

Ungaria a blocat miercuri adoptarea embargoului petrolier şi noi sancţiuni europene decise împotriva Moscovei pentru a obţine retragerea de pe lista neagră a UE a şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, au indicat mai multe surse diplomatice, relatează AFP.

Patriarhul este considerat ”un aliat de lungă durată al preşedintelui Vladimir Putin” şi ”a devenit unul dintre principalii susţinători ai agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei”, subliniază propunerea de sancţiuni înaintată statelor membre.

Liderii celor 27 de ţări ale UE reuniţi luni şi marţi la summitul de la Bruxelles au ajuns la un acord pentru a-şi reduce importurile de petrol rus cu aproximativ 90% până la sfârşitul anului pentru a secătui finanţarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei.

Ungaria nu e de acord cu adoptarea embargoului petrolier împotriva Rusiei ce a făcut ca UE să exindă lista neagră

Acest embargo este măsura emblematică a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE care prevede o extindere a listei negre a UE la aproximativ 60 de personalităţi, între care şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, şi excluderea a trei bănci ruse din sistemul financiar internaţional Swift, între care Sberbank, principala instituţie a ţării, conform agerpres.ro.

Este necesară unanimitatea pentru adoptarea sancţiunilor europene, iar premierul ungar Viktor Orban şi-a dat acordul cu privire la acest nou pachet de sancţiuni care urma să fie finalizat miercuri în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor înainte de publicarea sa în jurnalul oficial al UE pentru intrarea sa în vigoare.

Au avut loc consultări cu Budapesta pentru a încerca să se depăşească opoziţia Ungariei, a declarat o sursă diplomatică.

Liderii Uniunii Europene vor conveni în principiu să interzică importurile de petrol din Rusia la summitul de luni și marți de la Bruxelles, dar, după săptămâni de discuții, vor lăsa pentru mai târziu deciziile privind modul în care va funcționa procedura, au declarat diplomații.

„Ne îndreptăm spre un acord privind un al șaselea pachet de sancțiuni”, a declarat luni, 30 mai, președintele francez Emmanuel Macron.

Prim-ministrul bulgar Kiril Petkov, premierul belgian Alexander De Croo și premierul olandez Mark Rutte au avut sentimente similare.

Potrivit unui nou proiect al summitului, cele 27 de națiuni vor conveni că importurile de petrol rusesc în țările UE vor fi interzise, deși cu o excepție temporară pentru țițeiul livrat prin conducte.

Textul consultat de Reuters ar confirma un acord privind sancțiunile pentru petrolul transportat pe mare, urmând ca petrolul livrat prin conducte către Ungaria, Slovacia și Republica Cehă, țări fără ieșire la mare, să fie sancționat/oprit ulterior.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ilie Bolojan: PSD are dreptul să propună premierul, conform aritmeticii parlamentare

Bolojan a subliniat importanța respectului între partenerii de coaliție și necesitatea de a asigura stabilitate politică în România Președintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat, duminică...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...

Tensiuni între Colegiul Medicilor și CNAS: Actele adiționale pentru 2025, sub semnul întrebării

Medicii cer publicarea bugetului pentru anul viitor și asigurarea unor negocieri transparente Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis o solicitare oficială către Casa Națională...
Ultima oră
Pe aceeași temă