Mai multe bărci au fost plajate pe malul Dunării, în orașul din Serbia, Novi Sad, din nordul țării, deoarece temperaturile ridicate și lipsa ploilor au făcut ca râurile să scadă considerabil în toată Europa, potrivit Reuters.
Oamenii au pătruns departe în râu, în timp ce bărcile au fost forțate să navigheze pe un canal îngust din mijloc, ținut deschis doar prin dragarea albiei râului.
În mod normal, porțiunea navigabilă cu bărci mari are câteva sute de metri lățime la Novi Sad, al doilea oraș ca mărime al Serbiei.
Dunărea, unul dintre cele mai lungi râuri din Europa, este o arteră comercială și de transport care trece prin zece țări.
Mai multe bărci au ajuns să fie plajate în Serbia, dar și fauna locală, peștii din Dunăre, sunt amenințați de seceta extremă
Nivelurile scăzute ale apei amenință, de asemenea, bancurile de pește din râu, potrivit Marijei Trivuncevic, purtătorul de cuvânt al unei asociații locale de pescuit.
„Circumstanțele sunt îngrozitoare”, a spus Trivuncevic, adăugând că situația ar putea să se agraveze, deoarece canalele din Dunăre folosite pentru udarea culturilor scad și ele.
Chiar și ploile ar putea reprezenta o amenințare pentru peștii din râu, a spus ea, deoarece ar putea reduce conținutul de oxigen din apă și ar putea ucide fauna locală.
NATO este gata să intervină din nou în Kosovo
Forţa NATO (KFOR) este ‘pregătită să intervină în Kosovo dacă stabilitatea este ameninţată ‘ de tulburările de la frontiera cu Serbia, a avertizat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după o discuţie cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, relatează France Presse.
‘Am discutat cu preşedintele #Serbiei, @avucic, pe tema tensiunilor din nordul #Kosovo’, a anunţat Stoltenberg într-un mesaj pe contul său Twitter, potrivit Reuters.
‘Toate părţile trebuie să se angajeze într-un mod constructiv în dialogul condus de UE şi să-şi soluţioneze diferendele prin diplomaţie. @NATO-KFOR este gata să intervină dacă stabilitatea este ameninţată, în conformitate cu mandatul său din partea ONU’, a afirmat el.
Forţa NATO în Kosovo numără un efectiv de 3.775 de militari din 28 de ţări, precizează Alianţa, potrivit căreia, mandatul acesteia este de a oferi un mediu sigur şi de a garanta libertatea de circulaţie ‘în avantajul tuturor comunităţilor din Kosovo’, potrivit agerpres.ro.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!