8.4 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInternaționalUn umor destul de amar

Un umor destul de amar

„Acasă la tata” este a treia şi ultima montare, din seria dedicată de teatrul de pe Calea Victoriei dramaturgului Mimi Brănescu, după „Flori, filme, fete sau băieţi” şi „Dumnezeul de a doua zi”. Este un spectacol în care îl veţi vedea pe Marcel Iureş cum nu l-aţi văzut niciodată. În personajul tatălui (Iureş), cu un fes care nu prea îi stă bine pe cap, un ilic prea mic şi cu bidonul de plastic plin cu vin, îl veţi recunoaşte cu siguranţă pe propriul bunic, tată, unchi, vecin. De la ţară sau de la oraş. Şi, cu siguranţă, veţi recunoaşte în Şerban Pavlu prietenul care a rămas la ţară, acel amestec de duioşie, siguranţă de sine şi violenţă ale alcoolicului de prin crâşmele de ţară sau barurile de oraş. De altfel, pe personaje recognoscibile, dar mai ales pe poveşti, pe simplitatea şi umorul lor mizează Mimi Brănescu în toate textele sale.
Robert (Gavril Pătru), un tânăr cu incerte calităţi de scriitor, se întoarce pentru câteva ore în satul natal. Scurta sa vizită neanunţată e un prilej pentru a-şi revedea tatăl şi pentru a o cunoaşte pe tânăra concubină (Gabriela Popescu) a tatălui. Întâmplător revede şi câţiva foşti: prieten, iubită, profesor. O vizită la crâşmă, o vizită în casa prietenului şi una în casa fostei iubite scot la iveală o sumă de eşecuri personale. Nimeni nu e fericit cu ceea ce e. Poate doar tatăl care îşi trăieşte bătrâneţile alături de o femeie mai tânără. Dar şi el e nemulţumit de relaţia (sau mai exact de non-relaţia) cu fiul său. Fosta iubită (Ada Simionică) a trecut printr-o căsătorie nefericită. Cea mai mare realizare a ei este felul în care a decorat camera de baie. Dom’ profesor (Constantin Drăgănescu) şi fostul prieten au ajuns alcoolici. Soţia acestuia din urmă (Mihaela Sîrbu) este nevoită să îl suporte şi pe bărbat, şi pretenţiile propriilor părinţi. Marea realizare a lui Robert e publicarea unei cărţi pe banii lui. În plus, el este acum forţat să-şi mimeze succesul. Pentru a nu-i dezamăgi pe ceilalţi.
Ceea ce e comun în această dramă foarte comică pentru toate personajele este lipsa speranţei. A oportunităţilor. Nici viaţa la ţară, dar nici o eventuală plecare în capitală nu reprezintă o soluţie. Nici „naveta” zilnică, dar nici lipsa unui loc de muncă nu este o fericire. Şi ceea ce e mai grav e că fiecare personaj are conştiinţa ratării. Dar fiecare trebuie să mimeze că îi place propria viaţă.
Cea mai mare reuşită în spectacolul de la Act este faptul că la fiecare personaj, fie el cât de mic, se văd foarte bine cele două componente. Pe de o parte e aspectul comic/jalnic al caracterelor. Pe de alta sunt dramele personale. Şi în asta nu e nimic de râs. „Acasă la tata” este drama unei Românii rurale, a unor oameni fără mari speranţe, fără portiţe de ieşire. Şi dacă nu aţi mai trecut demult pe la ţară, mergeţi măcar pe Calea Victoriei.

 

Acasă la tata
Durata: 1h 40min.
Autor: Mimi Brănescu. Regia: Alexandru Dabija. Cu: Marcel Iureş, Gavril Pătru, Gabriela Popescu, Ada Simionică, Şerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Constantin Drăganescu.
Teatrul Act (Str. Calea Victoriei nr. 126, sector 1, tel. 021.310.31.03).
Preţ bilete: 30 lei (integral) şi 20 lei (redus pentru elei, studenţi şi pensionari).

 

Cele mai citite

Virgil Guran(PNL): Chiar atât de proşti ne credeţi, că mergem să comandăm o manea?

Vicepreşedintele PNL Virgil Guran, lider al filialei liberale din Dâmboviţa, a declarat miercuri, la o întâlnire electorală la Târgovişte, că PNL nu a comandat...

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...

Elena Lasconi dezvăluie ce le-ar cere lui Putin și lui Trump dacă s-ar vedea cu ei

Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a fost întrebată, miercuri seara, în emisiunea electorală „Alege ce urmează!“ de la Antena 1, ce ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă