Un tribunal egiptean i-a condamnat duminică pe fostul candidat la președinție, Abdel Moneim Aboul Fotouh și pe mai multe personalități proeminente din Frăția Musulmană, o organizație interzisă, la pedepse lungi cu închisoarea, sub acuzația de complot pentru răsturnarea statului, potrivit Reuters.
Aboul Fotouh, care are în jur de 70 de ani și care, potrivit familiei sale, suferă de mai multe afecțiuni medicale, a fost condamnat la 15 ani de închisoare, se arată în hotărârea judecătorească.
Grupurile pentru drepturile omului afirmă că mii de politicieni, activiști și jurnaliști sunt reținuți în Egipt în urma unor procese nedrepte sau fără bază legală.
Aboul Fotouh a părăsit Frăția Musulmană în 2011 după dezacorduri privind rolul religiei în politică și a fondat partidul mai centrist Strong Egypt, lansând o candidatură independentă la președinție în 2012.
Ulterior, ministrul de interne l-a acuzat că s-a întâlnit cu liderii Frăției pentru a pune la cale un complot pentru a răsturna statul, lucru pe care acesta l-a negat.
El a fost arestat în februarie 2018 după ce a acordat interviuri care îl criticau dur pe președintele Abdel Fattah al-Sisi, cu o lună înainte ca Sisi să fie reales.
Printre ceilalți condamnați duminică se numără Mohamed al-Qassas, adjunctul lui Aboul Fotouh, care a primit o pedeapsă de 10 ani, Mahmoud Ezzat, fostul lider interimar al Frăției, reținut la Cairo în 2020, care a primit 15 ani, și Ibrahim Mounir, un lider al Frăției care trăiește în exil, care a primit o condamnare pe viață.
Egiptul a interzis Frăția după ce Sisi, pe atunci șef al armatei, a condus răsturnarea președintelui Frăției Mohamed Mursi, ales în mod democratic, în urma unor proteste în masă în 2013.
Autoritățile acuză Frăția că promovează militantismul și subversiunea, acuzații pe care aceasta le neagă cu tărie.
Mursi a murit după ce s-a prăbușit în sala de judecată a unei închisori în 2019, în timp ce alți lideri ai grupului au fost încarcerați sau au părăsit țara ca urmare a unei represiuni de anvergură împotriva disidenței politice care s-a extins atât la criticii liberali, cât și la cei islamiști.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!