13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalUn soldat thailandez și-a ucis zeci de concetățeni. Trebuia să-i apere, dar...

Un soldat thailandez și-a ucis zeci de concetățeni. Trebuia să-i apere, dar i-a împușcat

Premierul Prayut Chan-O-Cha a precizat că motivele atacatorului au fost de ”ordin personal”, subliniind că evenimentul este unul ”fără precedent”. El a mai spus că victimele nu vor trebui să plătească facturile spitalului pentru rănile suferite în atac, toate costurile urmând a fi suportate de guvern, a mai scris AFP, potrivit News.ro.

Douăzeci şi şase de persoane, între care şi un băiat de 13 ani, au fost ucise de militar, înainte ca acesta să fie împuşcat de forţele de ordine. Fotografii şi videoclipuri postate pe reţele de socializare arătau scene de panică, oameni care fugeau şi rafale de armă automată. ”Este fără precedent în Thailanda şi vreau ca o astfel de criză să nu se mai producă”, a declarat premierul, aflat la spitalul Nakhon Ratchasima, unde se află zeci de persoane rănite (în total, 57 de persoane au suferit răni în urma atacului, afară de cei uciși), dintre care două sunt în stare gravă.

Motivațiile uciderii în masă

Prayut a precizat că atacatorul, Jakrapanth Thomma, a avut o problemă personală cu comandantul său, legată de vânzarea unei case. El a utilizat o mitralieră M60, o armă de atac şi muniţii, furate de la baza sa militară, de unde a luat şi un vehicul militar.

 

Majoritatea victimelor, făcute în zona unui centru comercial

Atacatorul, care avea 32 de ani, a fost ucis în jurul orei 02.00 GMT, de un comando de elită a forţelor de securitate în cursul unei operaţiuni care a mobilizat sute de persoane. Jakrapanth Thomma a deschis focul mai întâi la o bază militară, unde a ucis trei persoane. El a furat apoi o maşină militară şi a plecat în centrul oraşului. Thomma a luat arme din arsenalul bazei militare. Militarul a deschis ulterior focul la un templu budist şi la un centru comercial, „Terminal 21”. El s-a baricadat apoi în centrul comercial unde a fost adusă chiar şi mama lui în încercarea de a-l convinge să se predea.

Dedicații pe facebook

Bărbatul a postat mesaje pe Facebook înainte şi în timpul atacurilor (“Să merg?”, “Nimeni nu poate scăpa de moarte”), până când reţeaua de socializare i-a şters contul. Ucigașul a publicat totodată și fotografii şi videoclipuri cu el pe reţelele de socializare, în echipament de luptă, chiar în timp ce trăgea în oraşul Korat.

Thailanda este una dintre cele mai înarmate ţări din lume, dar uciderile în masă comise de militari împotriva civililor sunt cazuri rare.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă