Se pare că un site web al guvernului rus a fost piratat în weekend, ceea ce a făcut ca o căutare pe internet a site-ului să ducă la mesajul „Glorie Ucrainei”, scris în limba ucraineană.
Site-ul web al Ministerului rus al Construcțiilor, Locuințelor și Serviciilor Publice a fost spart, după ce multe dintre companiile de stat și organizațiile de știri ale țării au suferit mai multe atacuri de când Rusia a invadat Ucraina, relatează euronews.
Agenția de știri de stat rusă RIA a citat duminică un reprezentant al ministerului care a declarat că site-ul a fost oprit, dar că datele personale ale utilizatorilor au fost protejate. Site-ul a funcționat normal până luni.
RIA a precizat că alte mijloace de informare în masă au raportat că hackerii au cerut o răscumpărare pentru a împiedica dezvăluirea publică a datelor utilizatorilor.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu se duce doar cu bombe, ci și cibernetic, deoarece un astfel de război joacă un rol din ce în ce mai important în invazie.
Înainte de izbucnirea războiului, Ucraina a înregistrat o creștere a numărului de atacuri cibernetice asupra mai multor bănci și departamente guvernamentale. Multe dintre atacuri au venit sub forma așa-numitelor atacuri wiper, care distrug datele de pe mașini sau atacuri DDoS, care utilizează dispozitive multiple pentru a inunda sistemele.
Ca răspuns, hackeri voluntari au început să apere Ucraina cu așa-numita „Armată IT”, înființată de ministrul ucrainean al tehnologiei digitale, Mykhailo Fedorov. Grupul este accesat prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram și enumeră potențiale ținte ale statului rus.
Guvernele din întreaga lume au ieșit, de asemenea, în apărarea Ucrainei pentru a sprijini infrastructura sa cibernetică. În urma acestui război cibernetic, țări precum Statele Unite și Australia au emis recomandări pentru companii pentru a-și consolida securitatea cibernetică.
Însă Ucraina, la fel ca alte state baltice care au fost ocupate anterior de URSS, se luptă cu amenințările cibernetice de zeci de ani. Experiența lor arată că aceste țări au cea mai puternică pregătire în materie de securitate cibernetică, cu un indice mai mare decât media Australiei, a Canadei și a Europei, potrivit companiei de servicii VPN Surfshark.
Studiul a arătat că Ucraina și Letonia, care au ambele un indice de 75, depășesc media europeană cu 3 procente.
În timp ce Lituania se află pe primul loc în sondaj, cu un indice de 93, cu aproape 28% mai mare decât media europeană. Estonia se află pe locul al doilea, cu un indice de peste 90.
Între timp, scorul Rusiei este cu 2,5% mai mic decât media europeană și are un indice de 71%, potrivit Sufshark, care a mai spus că Rusia a avut cele mai multe încălcări ale securității datelor în primul trimestru din 2022, cu aproape 3,6 milioane de utilizatori de internet afectați și o creștere de 136% a cazurilor după invazie.
Cele mai recente atacuri de hacking din Rusia au avut loc la începutul lunii mai, care au ținut offline timp de trei zile site-ul video RuTube și au alterat meniurile televiziunilor prin satelit din Moscova de Ziua Victoriei, când Rusia a sărbătorit cea de-a 77-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!