3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInternaționalUn raport arată "deficienţe şi erori" în cursul unui incident mortal la...

Un raport arată „deficienţe şi erori” în cursul unui incident mortal la frontiera cu Egiptul a Israelului

Un raport de anchetă publicat marţi de armata israeliană indică „deficienţe şi erori” în cursul unui rar incident mortal la frontiera cu Egiptul care „putea fi şi ar fi trebuit să fie evitat”, potrivit şefului său de stat major al Israelului, Herzi Halevi, citat de AFP.

Pe 3 iunie, un poliţist egiptean, „infiltrat” dinspre Egipt în Israel, a ucis acolo trei soldaţi înainte de a fi împuşcat, potrivit armatei.

Au fost constatate „deficienţe şi erori „operaţionale şi de comandă, a spus Herzi Halevi în concluziile anchetei.

„Este un incident grav care putea fi şi ar fi trebuit să fie evitat. Vom trage concluziile necesare”, a continuat el.

Raportul scoate în evidenţă mai mulţi factori care au facilitat atacul, în special faptul că bariera frontalieră cu Egiptul prezenta o deschidere.

„Printre lecţiile de învăţat şi aplicat imediat, s-a decis închiderea trecerii de securitate în bariera frontalieră şi reducerea duratei misiunilor soldaţilor”, a subliniat raportul.

Un incident mortal a avut loc la frontiera cu Egiptul a Israelului, dar cele două state și-au reafirmat de curând cooperarea

După incident, autorităţile israeliene şi egiptene s-au grăbit să-şi reafirme cooperarea.

„O anchetă suplimentară a fost efectuată în colaborare cu forţele armate egiptene pe baza cooperării strategice şi de securitate dintre ţări”, potrivit raportului care menţionează că responsabili militari israelieni s-au deplasat la Cairo.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, atacatorul nu ar fi avut legătură cu organizaţiile islamiste, dar pare să se fi radicalizat.

Dacă numele său nu a fost comunicat oficial, presa egipteană l-a identificat drept Mohamad Salah, un recrut în vârstă de 22 de ani.

Egiptul este una dintre puţinele ţări arabe care, în 1979, au semnat un tratat de pace cu Israelul, dar mulţi egipteni nu aderă la această normalizare.

Frontiera dintre cele două ţări este în general calmă, deşi este scena unor tentative regulate de contrabandă cu droguri care în ultimii ani au condus la schimburi de focuri între contrabandişti şi soldaţi israelieni staţionaţi de-a lungul graniţei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Rusia o acuză pe Maia Sandu ar pregăti o operațiune pentru preluarea controlului Transnistriei

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că ar intenționa să inițieze o operațiune militară pentru...

Noul lider al Siriei promite centralizarea armamentului sub controlul statului

Ahmed al-Shareh, noul lider al Siriei, a anunțat că toate armele din țară vor fi plasate sub controlul statului, marcând un pas semnificativ în...

Crin Antonescu: Portretul fostului lider PNL susținut pentru președinția României

Crin Antonescu, născut pe 21 septembrie 1959 în Tulcea, și-a început cariera ca profesor de istorie și muzeograf înainte de a intra pe scena...
Ultima oră
Pe aceeași temă