Grupurile de presă care doresc să preia rivali mai mici vor trebui să se asigure că acordurile lor asigură pluralismul mediatic și protejează independența editorială, conform proiectului de norme anunțat vineri de Comisia Europeană.
Actul privind libertatea presei (AMF) face parte din strategia Uniunii Europene de prevenire a interferențelor politice în mass-media și a spionajului asupra jurnaliștilor și de asigurare a unei publicități de stat transparente și nediscriminatorii pentru mass-media, notează Reuters.
Normele propuse vin pe fondul îngrijorărilor legate de libertatea presei în Ungaria, Polonia și Slovenia.
„Democrația va funcționa doar dacă jurnaliștii au mijloacele și protecția necesară pentru a-i ține sub control pe cei care dețin puterea și pe cei care au putere, fie că este vorba de actori politici sau economici”, a declarat vicepreședintele Comisiei, Vera Jourova, în cadrul unei conferințe de presă.
Normele se vor aplica televiziunilor și radiourilor, serviciilor media audiovizuale la cerere, publicațiilor de presă și platformelor online foarte mari și furnizorilor de platforme de partajare video.
Normele care stabilesc garanții împotriva utilizării programelor de spionaj împotriva presei, a jurnaliștilor și a familiilor acestora vor trebui să fie stabilite împreună cu țările și legislatorii UE.
Asociația televiziunilor comerciale și a serviciilor video la cerere din Europa (ACT), printre ai cărei membri se numără Sky, Canal+, ITV (ITV.L), NBCUniversal și Virgin Media Television, a îndemnat la prudență în ceea ce privește introducerea unor obstacole suplimentare în calea fuziunilor din domeniul mass-media.
„Există, de asemenea, riscul de a avea un impact asupra cadrelor existente în materie de concurență, împiedicând astfel consolidarea legitimă pentru a concura mai bine cu giganții din domeniul tehnologiei”, a declarat aceasta.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!