Uniunea Europeană a anunțat că vrea să formeze o armată modulară cu 5.000 de soldați până în anul 2025. Oficialii UE urmăresc independența față de SUA în fața unui conflict.
Un document confidențial format din 28 de pagini arată că UE ar trebui să „aibă o capacitate de desfășurare rapidă”. Aceasta ar fi formată din componente terestre, maritime şi aeriene care ar putea fi schimbate în şi din orice forţă permanentă, în funcţie de criză, relatează Reuters.
UE dorește să înființeze o armată modulară cu 5.000 de soldați
Luni, miniștrii de externe și ai apărării UE au dezbătut propunerea și urmează să continue marţi discuţiile. Oficialii și-au propus să ajungă la un acord până în luna martie a anului viitor.
Liderii UE au căzut de acord cu privire la o armată modulară prima dată în urmă cu două decenii. Forța trebuia să conțină 50.000-60.000 de militari, însă nu au reuşit să o operaţionalizeze. Totuși, proiectul propus de șeful diplomației europene, Josep Borrell, este considerat cel mai concret efort de a crea o forţă militară, independentă de activele SUA.
„Avem nevoie de mai multă rapiditate, soliditate şi flexibilitate pentru a ne îndeplini întreaga gamă de sarcini militare de gestionare a crizelor. Trebuie să fim capabili să răspundem la ameninţări iminente sau să reacţionăm rapid la o situaţie de criză, de exemplu o misiune de salvare şi evacuare sau o operaţiune de stabilizare într-un mediu ostil.”, se spune în proiectul de plan strategic denumit Busola strategică.
Totodată, nu toate cele 27 de state membre sunt nevoite să participe. Borell dorește ca statele membre să se angajeze să „furnizeze active asociate şi factori strategici necesari”. UE are din 2007 grupuri de luptă de 1.500 de militari. Cu toate acestea, ele nu au fost folosite niciodată.