-1.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInternaționalUE va introduce o taxă vamală pe emisiile de CO2 pentru unele...

UE va introduce o taxă vamală pe emisiile de CO2 pentru unele produse

Ursula von der Leyen a anunțat că UE va introduce o taxă vamală pe emisiile de CO2 pentru anumite produse. Preşedinta Comisiei Europene a vorbit marți la summitul COP26 privind schimbările climatice. Potrivit acesteia, taxa va fi instituită în trei ani.

Prin urmare, vor fi taxate emisiile de carbon asociate cu anumite produse fabricate. Ursula von der Leyen a amintit că UE funcţionează din 2005 o piaţă de tranzacţionare a emisiilor de CO2. În cadrul acesteia circa 11.000 de fabrici şi 500 de companii aeriene trebuie să plătească pentru fiecare tonă de CO2 emisă peste un anumit prag.

Taxa vamală pe emisiile de CO2 va fi extinsă

Astfel, CE vrea să extindă această taxare pentru a cuprinde de asemenea taxarea emisiilor de carbon rezultate din încălzirea clădirilor şi din transporturile rutiere. În prezent, companiile plătesc cu aproximativ 60 de euro tona de CO2.

„Este important ca eforturile (de combatere a încălzirii climatice) să nu fie subminate de riscul de relocare a emisiilor de carbon. Din acest motiv planul nostru pentru 2030 include un mecanism de ajustare la graniţă”, a spus Von der Leyen la summit.

Von der Leyen a susținut că momentan taxa se va aplica iniţial unui număr limitat de produse. Astfel, este vorba despre cele care prezintă un risc ridicat de relocare a emisiilor de carbon. Asta include cimentul, fierul, oţelul, aluminiu, îngrăşămintele sau electricitatea.

Totuși, taxa vamală pe emisiile de CO2 nu este plănuită pentru viitorul apropiat. Șefa executivului european a precizat că este un instrument pe care UE îl va folosi pentru a exercita presiuni asupra comunităţii internaţionale. Astfel, aceasta va taxa emisiile de gaze cu efect de seră.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă