Uniunea Europeană a declarat că firmele pot continua să cumpere gaze fără a încălca sancțiunile, în timp ce și-a schimbat poziția în disputa cu Moscova privind aprovizionarea cu energie, potrivit Al Jazeera.
Comisia Europeană a trimis deciziile revizuite statelor membre vineri, a declarat luni un purtător de cuvânt. În recomandările actualizate, aceasta a precizat că societățile ar trebui să facă o declarație clară că își consideră obligațiile îndeplinite odată ce plătesc în euro sau dolari.
Sancțiunile UE „nu împiedică operatorii economici să deschidă un cont bancar într-o bancă desemnată pentru plățile datorate în temeiul contractelor de furnizare de gaze naturale, în moneda specificată în contractele respective”, a precizat Comisia. „Operatorii ar trebui să facă o declarație clară că intenționează să își îndeplinească obligațiile care le revin în temeiul contractelor existente și să își considere obligațiile contractuale privind plata deja îndeplinite, plătind în euro sau dolari, în conformitate cu contractele existente.”
Orientarea nu împiedică companiile să deschidă un cont la Gazprombank care le va permite să cumpere gaze în conformitate cu sancțiunile UE ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Dar nu abordează deloc cerința Moscovei de a deschide un al doilea cont în ruble, care, potrivit unui decret al președintelui Vladimir Putin, este necesar pentru ca plata să fie completă.
Se deschid conturi în ruble
Companiile europene au început să avanseze pentru a se conforma cerințelor rusești și a menține fluxul de gaze. Gigantul energetic italian Eni SpA, va face demersuri pentru a deschide conturi în ruble și euro la Gazprombank până miercuri, astfel încât să poată face plățile la timp în această lună și să evite orice risc pentru aprovizionarea cu gaze, potrivit unor persoane familiarizate cu situația.
Compania aștepta ca aceste orientări să fie publicate oficial înainte de a acționa, a declarat una dintre persoane.
Gigantul german Uniper SE și compania austriacă OMV AG au declarat, de asemenea, că se așteaptă ca achizițiile de gaze să continue.
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, și-a exprimat luni optimismul că societățile germane de utilități vor putea face următoarele plăți de gaz către Moscova, în ciuda regimului de sancțiuni și a noilor reguli ale Moscovei.
„Companiile își vor plăti următoarele facturi în euro”, a declarat Habeck reporterilor în timpul unui tur al rafinăriei Leuna din estul Germaniei. Sancțiunile UE vor permite în continuare băncilor rusești să transfere acești bani pe plan intern în „așa-numitele conturi K”, a adăugat el, lăsând să nu se înțeleagă dacă acestea vor fi conturi în euro sau în ruble. „Acest lucru este, în opinia mea, în conformitate cu sancțiunile, de asemenea conform Comisiei UE”, a spus el.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat UE pentru că și-a înmuiat poziția privind plățile în ruble.
„Sunt dezamăgit să văd că în Uniunea Europeană există consimțământul de a plăti gazul în ruble”, a declarat el. „Polonia se va ține de reguli și nu va ceda șantajului lui Putin”. Rusia a oprit fluxurile de gaze către Polonia vecină la sfârșitul lunii aprilie.
În întregime, orientările UE spun:
„Regulamentul (UE) nr. 833/2014 al Consiliului și Regulamentul (UE) nr. 269/2014, nu împiedică operatorii economici să deschidă un cont bancar într-o bancă desemnată pentru plățile datorate în temeiul contractelor de furnizare de gaze naturale, în moneda specificată în contractele respective pentru îndeplinirea plăților în temeiul acestora, cu condiția ca plățile să fie efectuate în moneda respectivă, în condiții comerciale normale, înțelegându-se că astfel de plăți în moneda respectivă eliberează definitiv operatorul economic de obligațiile de plată în temeiul contractelor respective, fără nicio altă acțiune din partea acestora în ceea ce privește plata. În acest scop, operatorii economici respectivi ar trebui să facă o declarație clară că intenționează să își îndeplinească obligațiile care le revin în temeiul contractelor existente și să își considere obligațiile contractuale privind plata deja îndeplinite prin plata în euro sau dolari, în conformitate cu contractele existente.”
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!