Ucrainenii solicită azil oriunde în lumea largă, acolo unde statele respective sunt dispuse să-i primească, chiar și la granița cu SUA ajungând aceștia.
După ce au fugit din Ucraina, Maria și cei trei copii ai săi au ajuns la granița de sud a Statelor Unite pentru a cere azil joi (10 martie).
„Am familie și prieteni în SUA și sunt gata să mă susțină. De fapt, mi-au cerut să părăsesc Ucraina în această situație”, a spus Maria alături de copiii ei, de 6, 12 și 14 ani.
Ucrainenii cer azil în SUA, după ce au fost nevoiți să treacă granița dinspre Tijuana, Mexic
Un avocat de la Centrul pentru Studii de Gen și Refugiați din San Francisco a asistat familia când era în partea mexicană, în orașul Tijuana, înainte ca aceasta să poată trece granița.
„Am fost anunțați că o vor lăsa să intre astăzi, sper că fiecare familie va avea această oportunitate”, a spus Blain Bookie, conform Reuters.
Peste 2,3 milioane de oameni au fugit până acum din Ucraina, conform ultimului număr al ONU, aproximativ jumătate dintre ei fiind copii.
Peste 255000 de refugiați ucraineni au intrat în Republica Moldova de la începutul războiului din Ucraina, a declarat, luni, ministrul de Interne al Republicii Moldova, Ana Revenco.
Din totalul celor 255.000 de refugiaţi care au tranzitat frontierele dintre Ucraina şi Republica Moldova, peste 227.000 sunt cetăţeni ucraineni, conform agerpres.ro.
„Astăzi (n.r. – luni), în Republica Moldova sunt cazaţi sau acomodaţi temporar puţin peste 100.000 de cetăţeni refugiaţi, dintre care puţin peste 95.000 sunt, nemijlocit, cetăţeni ai Ucrainei. Cei mai mulţi sunt mame cu copii, sunt familii cu bătrâni, cu nevoi speciale. Bărbaţii lor au rămas acasă, motiv pentru care sunt foarte îngrijoraţi, sunt înfricoşaţi şi misiunea noastră principală este să le acordăm acest minim suport – nu doar material, ci şi confortul emoţional”, a afirmat Ana Revenco.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!