Ucrainenii din Mariupol și din regiunea Harkov, de nord-est a țării, unde bombardamentele armatei ruse s-au intensificat în ultimele săptămâni, au marcat duminica de Sfintele Paști ortodox în bisericile bombardate și înconjurate de devastare.
Ucrainenii s-au înghesuit în biserici duminică dimineață pentru a marca ceea ce ei numesc „Ziua Mare”, după ce tradiția lor veche de secole de slujbe de Paști, la miezul nopții, a fost abandonată cu o seară înainte din cauza temerilor privind bombardamentele rusești ce a dus la o oprire a serviciului religios la nivel național, potrivit Reuters.
Un mic grup de oameni care se adăposteau la biserica Heorhiia Peremozhtsia din suburbia Severnaya Saltovka, una dintre cele mai bombardate zone din Harkov, a marcat în liniște sărbătoarea religioasă alături de preotul bisericii.
Ucrainenii au marcat Sfintele Paști și în bisericile ce au adăposturi subterane unde mulți se refugiaseră de la casele lor
Biserica care are o secțiune subterană a fost adăpost pentru localnicii care sunt prea înspăimântați pentru a rămâne în propriile case sau nu se pot întoarce după ce bombardamentele puternice au provocat daune în anumite părți ale regiunii.
La câțiva metri distanță de o stație de tramvai avariată, unde sticla spartă și resturi din ea încă împânzeau pământul, credincioșii s-au adunat și la biserica Sf. Volodymyr.
Un grup mare s-a adunat în fața bisericii Arhanghelului Mihail din altă parte a orașului, putându-se auzi cântece religioase în timp ce un preot i-a binecuvântat pe cei afalți acolo, dar și coșuri cu ouă împodobite și paska (pâine de Paște), stropindu-le cu apă sfințită.
La slujba din interiorul bisericii se putea vedea cum protopopul s-a rugat pentru soldații ucraineni care apără țara în prima linie.
Între timp, un capelan al armatei a ținut o slujbă pentru soldații ucraineni în regiunea Harkov, unde bombardamentele s-au intensificat în ultimele săptămâni, binecuvântându-i cu apă sfințită și ascultându-le spovedaniile.
Zeci de mariupoleni au asistat duminică la o slujbă ortodoxă în dimineață de Sfintele Paști pentru a le fi binecuvântate bucatele dulci tradiționale de Paști și ouăle colorate.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!