21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternațional,,Ucrainagate” inflamează Casa Albă și Congresul

,,Ucrainagate” inflamează Casa Albă și Congresul

Noi dezvăluiri intervin după o săptămână care a zguduit  Washingtonul, după publicarea raportului unui lansator de alertă care îl acuză pe Donald Trump că în cursul unei convorbiri telefonice, în luna iulie, cu omologul său ucrainean, Vladimir Zelenski,  a cerut acestuia să ancheteze asupra fiului lui John Biden, principalul său rival democrat pentru alegerile din 2020. Fiul acestuia, Hunter, a lucrat din 2014 în cadrul unui grup gazier ucrainean, când tatăl său era vice-președinte în mandatul lui Barack Obama. Această alertă, a cărei transcriere a fost făcută public miercurea trecută, se află la originea procedurii de destituire (impeachement în engleză) lansată de adversarii democrați în Camera Reprezentanților contra președintelui SUA. Marți, 24 septembrie, Nancy Pelosi, speaker (președinte) al Camerei Reprezentanților, l-a acuzat pe Donald Trump că a „violat Constituția” și a afectat securitatea țării încercând să obțină serviciile unui demnitar străin pentru anchetarea asupra unuia din adversarii săi la prezidențialele din 2020. Domnul Trump „trebuie considerat responsabil – nimeni nu este deasupra legilor”. De mai multe luni, numeroși democrați cer destituirea lui Trump pe baza afacerii amestecului Rusiei în campania prezidențială din 2016 în favoarea lui Donald Trump, dar liderii partidului s-au gândit la potențialele consecințe politice ale unui astfel de demers, la un an distanță de viitorul scrutin prezidențial.

Media a relatat că trimisul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker a demisionat din funcție vineri, după ce, în aceeași zi, a fost convocat pentru o audiere de către liderii democrați ai comisiei parlamentare care au antamat această anchetă după dezvăluirea conținutului convorbirii telefonice Trump-Zelenki. Misteriosul lansator de alertă precizase joi că Volker a întâlnit înalți responsabili ucraineni pentru a evoca cererea făcută de președintele Trump.

Parlamentarii democrați l-au somat vineri pe șeful diplomației americane, Mike Pompeo, să le remită documentele necesare anchetei lor, manifestând voința de a accelera procedura de destituire a șefului statului.

Șanse minime, consecințe majore

Deși există puține șanse să se ajungă la final având în vedere majoritatea republicană în Senat, procedura  aruncă o umbră asupra campaniei lui Donald Trump de realegere și anunță lupte acerbe până la scrutinul din 2020. Publicarea documentului sporește presiunea asupra președintelui american împotriva căruia democrații au deschis procedura de destituire. „În joc este viitorul țării”, susține miliardarul care denunță „cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria Statelor Unite”.  Scandalul s-a amplificat joi, cu publicarea semnalmentelor lansatorului de alertă care acuză juriștii Casei Albe că „au intervenit pentru a pune sub zăvor toate arhivele” legate de acea convorbire. Un înalt responsabil a recunoscut la CNN că Administrația Trump a utilizat anterior un sistem clasificat distinct pentru stocarea documentelor importante, inclusiv transcrierea apelării președintelui Ucrainei. 

Consecințele raportului lansatorului de alertă și publicarea transcrierii convorbirii Trump-Zelenski au continuat vineri, când peste 300 foști responsabili ai securității naționale au semnat o declarație care condamnă acțiunile lui Trump.

Cele mai citite

Stoltenberg, după discuția purtată cu Klaus Iohannis: „România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți seară, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic...

Boris Becker, despre Simona Halep: „Cred că tenisul mondial are nevoie de ea”

Fostul mare jucător german Boris Becker, prezent, marţi, la Bucureşti, la premiera filmului documentar Nasty, a declarat că tenisul mondial are nevoie de Simona Halep. „Mă...

Spania a câștigat organizarea Campionatului Mondial de handbal feminin din 2029

Consiliul Federaţiei Internaţionale de Handbal (IHF) a desemnat Spania drept gazda Campionatului Mondial de handbal feminin din 2029. Alegerea candidaturii spaniole a fost singura opţiune...
Ultima oră
Pe aceeași temă