7.2 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăInternaționalUcraina acuzată că pune în pericol civilii prin stabilirea trupelor în zone...

Ucraina acuzată că pune în pericol civilii prin stabilirea trupelor în zone rezidențiale

Amnesty International, grupul pentru drepturile omului, a acuzat, într-un raport, Ucraina că pune în pericol civilii prin stabilirea trupelor în zone rezidențiale.

Raportul Amnesty spune că forțele ucrainene din Harkov, Donbas și Mykolaiv au stabilit în unele cazuri baze și au operat sisteme de arme în zone rezidențiale populate, inclusiv în școli și spitale, ceea ce a încălcat dreptul internațional umanitar.

„Am documentat un model de forțe ucrainene care pun în pericol civilii și încalcă legile războiului atunci când aceștia operează în zone populate”, a declarat Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty International.

Școli și spitale folosite ca baze militare de forțele ucrainene, scrie amnesty.org.uk.

„Nu avem niciun cuvânt de spus în ceea ce fac armata, dar plătim prețul” – rezident în orașul Bakhmut

„A fi într-o poziție defensivă nu scutește armata ucraineană de a respecta dreptul internațional umanitar” – Agnès Callamard

Armata ucraineană a pus în pericol civilii ucraineni prin stabilirea bazelor și operarea sistemelor de arme în zone rezidențiale – inclusiv în școli și spitale – deoarece a încercat să respingă invazia rusă, a declarat astăzi Amnesty International.

Tacticile Ucrainei au încălcat dreptul internațional umanitar, deoarece au transformat obiecte civile în ținte militare. Loviturile rusești care au urmat în zonele populate au ucis civili și au distrus infrastructura civilă.

Nu toate atacurile rusești documentate de Amnesty au urmat acest tipar. În anumite locații în care Amnesty a concluzionat că Rusia a comis crime de război – inclusiv în unele zone ale orașului Harkov – Amnesty nu a găsit dovezi ale forțelor ucrainene situate în zone civile vizate ilegal de armata rusă.

Între aprilie și iulie, cercetătorii Amnesty au petrecut câteva săptămâni investigând atacurile rusești în regiunile Harkov, Donbas și Mykolaiv. Amnesty a inspectat locurile de grevă, a intervievat supraviețuitorii, martorii și rudele victimelor atacurilor și a efectuat teledetecție și analize ale armelor. Pe parcursul acestor investigații, Amnesty a găsit dovezi că forțele ucrainene au lansat lovituri din zonele rezidențiale, precum și s-au bazat în clădiri civile din 19 orașe și sate din regiuni. Crisis Evidence Lab de la Amnesty a analizat imagini din satelit pentru a corobora în continuare unele dintre aceste incidente.

Majoritatea zonelor rezidențiale în care soldații se aflau erau la kilometri distanță de liniile frontului și erau disponibile alternative viabile care nu ar fi pus în pericol civilii – cum ar fi bazele militare, zonele dens împădurite sau alte structuri mai îndepărtate de zonele rezidențiale. În cazurile pe care le-a documentat, Amnesty nu știe că armata ucraineană a cerut sau a ajutat civilii să evacueze clădirile din apropiere – un eșec în a lua măsuri de precauție fezabile pentru a proteja civilii.

Citește și:

LIVE UPDATE. Rusia – Ucraina, ziua 163: este așteptată o ofensivă amplă în Herson

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

CFR Călători suspendă sute de trenuri din cauza ordonanței „trenuleț”: Navetiștii și sindicaliștii, nemulțumiți

CFR Călători a anunțat suspendarea a peste 200 de trenuri din întreaga țară, majoritatea circulând pe rute mai puțin aglomerate. Însă și alte rute...
00:04:18

VIDEO. „Vinicius vrea să facă istorie la Real Madrid”, spune Ancelotti

Antrenorul Real Madrid, Carlo Ancelotti, a clarificat vineri situația atacantului brazilian Vinicius, despre care presa spaniolă a relatat că ar fi primit o ofertă...

Nvidia GeForce RTX 5090. Își merită banii sau este doar o plăcere costisitoare?

Nvidia GeForce RTX 5090 a fost lansată. Este o placă grafică care, la un preț de 1.999 dolari, depășește costul unui PC de gaming...
Ultima oră
Pe aceeași temă