Turcia a fost prima, iar apoi a venit și Rusia, care au recunoscut existența unui acord privind exportul de cereale de la Marea Neagră.
Turcia a anunţat un acord cu Ucraina, Rusia şi ONU care vizează reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate de Rusia. Momentul a marcat începutul sfârşitului unui impas care ameninţa milioane de oameni cu foametea.
Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat miercuri că acordul va fi semnat atunci când părţile se vor reîntâlni săptămâna viitoare. Forma finală va include punct de control comune pentru verificarea cerealelor în porturi, rolul Turciei fiind asigurarea securităţii pentru rutele de export din Marea Neagră pentru grânele ucrainene. Turcia va înfiinţa un centru de coordonare cu Ucraina, Rusia şi ONU pentru exporturile de cereale, a spus Akar. Şeful personalului lui Volodimir Zelenski, Andriy Yermak, a scris pe Twitter: „Sarcina centrului va fi să monitorizeze şi coordoneze navigarea în siguranţă în Marea Neagră”, potrivit adevarul.ro.
În discursul său public zilnic, Zelenski a declarat: „Într-adevăr, facem eforturi semnificative pentru a restabili aprovizionarea cu alimente pe piaţa mondială. Şi sunt recunoscător Naţiunilor Unite şi Turciei pentru eforturile lor.” Ucraina, care a fost invadată de Rusia în februarie, a spus anterior că un acord părea la „doi paşi” datorită Turciei, care a fost gazda discuţiilor de la Istanbul. Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că a fost făcut un „pas important înainte” către relansarea exporturilor de cereale ucrainene, dar a avertizat că „acum va fi nevoie de mai multe lucrări tehnice pentru a materializa progresul de astăzi”, scrie The Guardian.
Turcia și Rusia recunosc că s-a ajuns la un acord privind exportul de cereale, deși discuțiile s-au purtat la Istanbul cu ușile închise
„Astăzi este un pas important şi substanţial, un pas către un acord cuprinzător.” Ucraina şi Rusia au arătat că pot vorbi, dar „pentru pace mai avem un drum lung de parcurs”, a spus el reporterilor din New York. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei sau Rusiei, ambele ţări numărându-se printre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Agenţia de presă rusă Interfax l-a citat miercuri pe Piotr Ilicicev, şeful departamentului de organizaţii internaţionale din cadrul ministerului de Externe al Rusiei, spunând că Rusia vrea să controleze şi să inspecteze ea însăşi navele pentru a nu permite contrabanda de arme.
Între timp, mai multe oraşe ucrainene au raportat bombardamente grele din partea ruşilor şi, deşi acordul cu privire la exporturile de cereale nu a fost legat în vreun fel de progresul discuţiilor pentru încheierea războiului, ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, s-a arătat dezamăgit în privinţa păcii. Mai mult de 20 de milioane de tone de cereale blocate Peste 20 de milioane de tone de cereale ucrainene sunt blocate în silozuri din portul Odesa la Marea Neagră, iar zeci de nave au rămas blocate din cauza blocadei ruse, parte a ceea ce Moscova numeşte „operaţiune militară specială” din Ucraina, dar despre care Kievul şi vestul spun că este un război agresiv nejustificat.
Discuţiile, la Istanbul, între oficiali ucraineni, ruşi, turci şi ONU, au avut loc cu uşile închise, într-o locaţie secretă.
Și Rusia a recunsocut progresele înregistrate recent
„Într-adevăr, a existat o discuţie substanţială pe această temă”, a declarat joi Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, reporterilor. „Este posibil să se fi formulat unele elemente ale unui posibil acord pe care Rusia, Ucraina şi Turcia îl discută acum în capitalele lor prin intermediul departamentelor lor militare”, a spus ea.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!