19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalTrump vrea o Rusie neimplicată în favoarea Siriei

Trump vrea o Rusie neimplicată în favoarea Siriei

În timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, Trump ”şi-a exprimat preocuparea cu privire la violenţele din (provincia) Idlib”din nord-vestul Siriei şi a făcut cunoscută ”dorinţa SUA de a vedea oprit sprijinul acordat de Rusia atrocităţilor regimului Al-Assad”, a anunţat Preşedinţia americană, conform AFP.

Susţinute de raiduri aeriene ale aliatului său rus, trupele regimului sirian şi-au intensificat recent ofensiva împotriva regiunii Idlib, unde se află ultimul bastion al insurgenţilor, ucigând sute de persoane. Forţele guvernului sirian au avansat puternic în provincia Alep din nord-vestul Siriei, ocupând cea mai mare parte a regiunii controlate de rebeli.

„Un avans foarte rapid”

“Are loc un avans foarte rapid al regimului sirian în regiune. Facţiunile s-au retras din cea mai mare parte a regiunii”, a spus Abdulrahman director al organizaţiei Syrian Observatory for Human Rights (Observatorul Sirian al Drepturilor Omului) din Marea Britanie.. Potrivit organizaţiei, forţele siriene au preluat controlul în 13 oraşe şi sate din zona respectivă.

În virtutea unui acord de detensionare încheiat în 2018 între Moscova şi Ankara, Turcia dispune de 12 posturi de observaţie în provincia Idlib. Însă tensiunile s-au amplificat între Ankara şi Moscova după uciderea a 14 soldaţi turci în bombardamente ale forţelor guvernamentale siriene în regiune. Cele două susţin forţe opuse în conflict, dar au colaborat pentru găsirea unei soluţii politice în războiul civil din ultimii nouă ani.

O delegaţie turcă s-a deplasat luni la Moscova, după o vizită a unor responsabili ruşi săptămâna trecută, care nu a dus la niciun acord concret.

Cele mai citite

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...

Florinel Coman, după derby-ul cu Rapid: „Ar trebui să ne intereseze doar diferenţa față de locul doi. Vom sărbători la Sfântu Gheorghe”

La finalul derby-ului cu Rapid, încheiat la egalitate, scor 2-2, Florinel Coman a declarat că este mai puţin important că FCSB nu a reuşit...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...
Ultima oră
Pe aceeași temă